I.Latkovskis: patvēruma meklētāju uzņemšanā katrs dara savu, pietrūkst mērķtiecīgas vadības

(13.04.2016.)
Gallery

Patvēruma meklētāju uzņemšanā vairākas ministrijas tiek galā ar saviem pienākumiem, taču tas var izrādīties veltīgi iztērēts laiks un nauda, ja netiks panākta vienota vadība un pārraudzība, trešdien, 13.aprīlī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

„Katra atbildīgā institūcija savā laukā dara visu pēc labākajiem nodomiem, tomēr trūkst vienotas pārraudzības. Lielākā problēma, ko sēdē identificējām, ir mentoru trūkums. Līdz šim nav izdevies piesaistīt konsultantus – mentorus -, kas palīdzētu patvēruma meklētājiem pilnvērtīgi iekļauties Latvijas sabiedrībā,” sacīja I.Latkovskis.

Patlaban Latvija ir uzņēmusi tikai sešus patvēruma meklētājus, kuri Latvijā ieradās aptuveni pirms diviem mēnešiem. Tas ir desmit reizes mazāk, nekā paredz vienmērīgas pārvietošanas un uzņemšanas grafiks.

“Nelielais skaits ļauj īstenot ļoti rūpīgu individuālu pieeju, saprast, kādas korekcijas jāveic pirms tam teorētiski pieņemtajos plānos. Bažas rada, kas būs tad, ja, mēģinot panākt grafikā nokavēto, vajadzēs vienā reizē uzņemt 100 un vairāk patvēruma meklētāju," uzsvēra I.Latkovskis.

Kā sēdē deputātiem norādīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, valsts interesēs nav aizkavēt uzņemšanas procesu un jau tuvākajā laikā Latvijā ieradīsies nākamā patvēruma meklētāju grupa. Izveidojusies laba sadarbība ar atbildīgajām institūcijām Itālijā un Grieķijā, no kurienes paredzēta patvēruma meklētāju pārvietošana, un ievadītas veiksmīgas sarunas ar Turciju.

Abas ģimenes, kas jau ieradušās Latvijā, patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā „Mucenieki” intensīvi apgūst latviešu valodu un pauž vēlmi palikt uz dzīvi Latvijā. Sagaidāms, ka šiem sešiem cilvēkiem, kas jau uzņemti Latvijā, tiks piešķirts alternatīvais vai bēgļa statuss, informēja I.Pētersone-Godmane.

Pēc Sabiedrības Integrācijas fonda iepirkuma šomēnes noslēgts līgums ar biedrību „Latvijas Sarkanais Krusts” par sociālā darbinieka un mentora pakalpojumiem patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu.

Biedrības „Latvijas Sarkanais Krusts” ģenerālsekretārs Uldis Līkops sēdē arī norādīja uz ciešākas koordinācijas trūkumu starp valsts institūcijām jautājumā par patvēruma meklētāju uzņemšanu un integrāciju. Viņš uzsvēra, ka nepieciešams skaidrs pārraudzības process, lai nedublētos iesaistīto pušu funkcijas.

Latvija, atbalstot Eiropas Komisijas plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, paudusi gatavību 2016. un 2017.gadā uzņemt kopumā 776 patvēruma meklētājus.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157666557810630
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 26.jūnijā
09:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Armēnijas Republikas Nacionālās Asamblejas prezidentu V.E. Alen Simonyan
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:40  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Armēnijas Republikas Nacionālās Asamblejas prezidenta V.E. Alen Simonyan kopējs Preses brīfings
12:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Armēnijas Republikas Nacionālās Asamblejas prezidenta V.E. Alen Simonyan ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļaa