Personai, kas uz laiku aizvieto amatpersonu, būs valsts amatpersonas statuss

(07.04.2016.)

Par valsts amatpersonu būs uzskatāma arī persona, kas uz laiku pilda citas valsts amatpersonas pienākumus. To paredz Saeimā ceturtdien, 7.aprīlī, otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas likumā

Plānots, ka uz šādām amatpersonām attieksies visi likumā paredzētie noteikumi, kuri attiecas uz valsts amatpersonu, kuru tā aizvieto. 

Persona valsts amatpersonu varēs aizvietot uz laiku, bet ne ilgāk kā uz pusotru gadu, piemēram, kārtējā atvaļinājuma vai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. Šādos gadījumos institūcijas vadītājs varēs atļaut attiecīgu amatu savienošanu, ja tas nerada interešu konfliktu un nekaitē valsts amatpersonas tiešo pienākumu pildīšanai. 

Grozījumi paredz, ka personai, kas uz laiku aizvieto amatpersonu, valsts amatpersonas deklarācija, stājoties amatā, būs jāiesniedz tikai tad, ja attiecīgos amata pienākumus tā pilda ilgāk nekā vienu mēnesi. 

“Sākotnēji likumprojekta autori valsts amatpersonas statusu rosināja noteikt zemessargiem, kuri pilda ilgstošā prombūtnē esoša profesionālā dienesta karavīra pienākumus Nacionālajos bruņotajos spēkos. Tomēr komisijā lēmām, ka ir nepieciešams vispārīgs regulējums gadījumiem, kad persona uz laiku aizvieto amatpersonu, neizceļot kādu vienu konkrētu cilvēku grupu,” iepriekš atzīmēja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

 Valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas likuma grozījumi rosināti Aizsardzības ministrija, ņemot vērā, ka zemessargiem ir iespēja uz laiku aizvietot prombūtnē esošus profesionālā dienesta karavīrus, kā arī aizpildīt vakances Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) ar atbilstošiem speciālistiem. Savukārt bijušajiem karavīriem, kuri pēc dienesta kļuvuši par zemessargiem un izmanto iespēju aizvietot NBS karavīrus, šī ir iespēja saglabāt savas profesionālās iemaņas un ciešu saikni ar bruņotajiem spēkiem, iepriekš atbildīgajā komisijā atzīmēja likumprojekta autori. 

Likuma grozījumi Saeimā jāskata vēl trešajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt