Latvijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētājas: NATO Varšavas samitā jāpanāk sabiedroto ilgtermiņa klātbūtne Baltijas reģionā

(05.04.2016.)
Gallery

Pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos reģiona drošība ir mūsu sadarbības galvenā prioritāte, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, otrdien, 5.aprīlī tiekoties ar Lietuvas Seima priekšsēdētāju Loretu Graužinieni (Loreta Graužinienė), kura Latvijā bija ieradusies darba vizītē.

Latvijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētājas pauda gandarījumu par Baltijas valstu ciešo sadarbību drošības un aizsardzības jomā, norādot, ka NATO Varšavas samitā nepieciešams stiprināt alianses atturēšanas politiku.

Pārrunājot enerģētikas drošību, I.Mūrniece un L.Graužiniene bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt darbu gāzes tirgus liberalizācijā. Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Latvija ir veikusi nepieciešamās izmaiņas tiesiskajā regulējumā. „Pieņemtie grozījumi Enerģētikas likumā ir visas Baltijas drošības jautājums, jo tiek mazināta enerģētiskā atkarība no Krievijas, nepieļaujot “Latvijas gāzes” monopolstāvokli”, uzsvēra I.Mūrniece.

Sadarbībā transporta jomā iespējami ātri jāvirzās uz priekšu ar Rail Baltica dzelzceļa projekta īstenošanu, kas savienos trīs Baltijas valstis ar Eiropas vidieni, uzsvēra I.Mūrniece.

Latvijas un Lietuvas sadarbībā jāturpina cieši koordinēt svarīgie ārpolitikas jautājumi, norādīja I.Mūrniece un L.Graužiniene, īpaši uzsverot atbalstu Ukrainai. Starptautiskajai sabiedrībai jāturpina sniegt Ukrainai politisks atbalsts un praktiska palīdzība.

Tikšanās laikā pārrunāta arī gatavošanās Baltu vienības dienai 24.septembrī Liepājā, Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu spīkeru sanāksmei 22.augustā Rīgā, kā arī kopīgās Baltijas valstu neatkarības simtgades svinības. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 29.jūnijā