Saeimā notiks seminārs par energoefektivitāti un atjaunīgo enerģiju Latvijā

(05.04.2016.)

Otrdien, 5.aprīlī, Saeimā notiks seminārs “Eiropas Enerģētikas savienības radītās iespējas un izaicinājumi – energoefektivitāte un atjaunīgā enerģija Latvijā”. Semināru rīko Saeimas Eiropas lietu komisija sadarbībā ar Eiropas Atjaunojamo enerģijas avotu forumu EUFORES.

Semināra pirmajā daļā tiks runāts par Eiropas Enerģētikas savienības ietekmi uz ilgtspējīga un droša enerģijas tirgus izveidi Latvijā. Šo diskusiju vadīs Eiropas Atjaunojamo enerģijas avotu foruma EUFORES ģenerālsekretārs Jans Geiss (Jan Geiss). Diskusiju atklās Saeimas deputāts, Eiropas lietu komisijas un Tautsaimniecības, agrārās un reģionālās politikas komisijas loceklis, ziņotājs par Energoefektivitātes likuma projektu Edvards Smiltēns.

Pirmajā daļā par Enerģētisko neatkarību un ilgtspējīgu attīstību kā Eiropas Savienības politikas prioritātēm runās Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle. Par Latvijas centieniem nodrošināt pieejamāku un ekoloģiski tīrāku enerģiju un stiprināt energopiegāžu drošību runās Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Rota Šņuka. Savukārt par Eiropas regulējuma nozīmi Latvijas enerģijas tirgus reformēšanā runās Eiropas Komisijas Enerģētikas ģenerāldirektorāta atbildīgā par atjaunojamo energoresursu un oglekļa dioksīda uztveršanas un uzglabāšanas politikas virzieniem Ruta Baltause.

Semināra otrā daļa būs veltīta energoefektivitātei un atjaunīgajiem energoresursiem kā ceļam uz enerģētisko neatkarību. Arī šo diskusiju vadīs J.Geiss. Šajā daļā par Latvijas neizmantoto potenciālu ēku energoefektivitātes jomā runās Ēku saglabāšanas un energotaupības biroja līdzdirektors Nikolass Stančofs (Nicholas Stancioff). Kā runātāja uzstāsies arī Rīgas Tehniskās universitātes profesore Dagnija Blumberga ar priekšlasījumu par to, vai energoefektivitātei rūpniecībā ir robežas. Savukārt Latvijas bioenerģijas asociācijas padomes loceklis Edgars Vīgants runās par dažādu atjaunojamo energoresursu veidu attīstības nākotnes perspektīvām Latvijā, bet Saeimas deputāts Einārs Cilinskis runās par Latvijas enerģētiskās pārejas politiskajiem aspektiem.
Semināra beigās paredzētas debates.

Seminārs otrdien, 5.aprīli, sāksies pulksten 14.30 un notiks Saeimas Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11.

Pasākuma norisei tiešraidē varēs sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

Mediju ievērībai:
Foto un video iespēja. Mediju pārstāvji, kuri nav akreditēti Saeimā, pasākuma atspoguļošanai aicināti Preses dienestā pieteikt vienas dienas akreditāciju.

 

Semināra programma

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā