Valsts iestāžu un iedzīvotāju saziņai ieviesīs oficiālo elektronisko e-adresi

(17.03.2016.)

Lai elektroniskā vidē nodrošinātu ērtu un drošu oficiālo saziņu un dokumentu apriti starp valsts iestādēm un iedzīvotājiem, no 2018.gada valstī sāks darboties oficiālā elektroniskā e-adrese. To paredz Oficiālās elektroniskās adreses likumprojekts, kuru Saeima ceturtdien, 17.martā, atbalstīja pirmajā lasījumā.

Šāda adrese būs personas oficiālās deklarētās adreses versija elektroniskā vidē, lai ar portāla www.latvija.lv starpniecību personas varētu no valsts iestādēm saņemt oficiālo korespondenci, kā arī sazināties tūlītēji. Uzņēmējiem un valsts iestādēm oficiālās elektroniskās adreses izmantošana būs obligāta, bet fiziskās personas to varēs izvēlēties brīvprātīgi, iepriekš deputātiem sacīja Iekšlietu ministrijas (IeM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji.

Patlaban oficiālā saziņa ir piesaistīta personas deklarētajai dzīvesvietas adresei, bet arvien vairāk uzņēmēju un iedzīvotāju izvēlas elektronisko saziņu. Patlaban valsts iestādes ir spiestas veidot individuālus risinājumus drošai e-dokumentu sūtīšanai. Tādējādi iedzīvotājiem nav vienas pastkastītes oficiālai saziņai, bet ir daudzas, norādījuši likumprojekta autori.

Lai izveidotu e-adresi, personai būs jāpieslēdzas savā kontā portālā www.latvija.lv ar tiem pašiem autentifikācijas līdzekļiem, kā, piemēram, iesniedzot iesniegumu. Fiziskās personas e-pasta aktivizēšana notiks, personai pirmo reizi autentificējoties portālā e-adreses izmantošanai. Atbildi personai nosūtīs elektroniski uz tās e-adreses kontu, kas ir droša vide dokumentu apritei, tādēļ atšķirībā no parastā e-pasta nepastāv risks, ka dokumentu varēs apskatīt nepiederošas personas, teikts likumprojekta anotācijā.

Savukārt tiesām, kas izskata civillietas, krimināllietas, administratīvās lietas un administratīvo pārkāpumu lietas, Satversmes tiesai, kā arī zvērinātiem tiesu izpildītājiem, maksātnespējas procesa administratoriem šī e-adrese obligāti būs jāsāk izmantot no 2020.gada.

Oficiālā elektroniskā adrese likumprojektā definēta kā elementu kopums (unikāla ciparu vai ciparu un burtu virkne), kas nodrošinās adresāta sasniedzamību elektroniskajā vidē. E-adreses lietotājs būs valsts iestāde, tiesību subjekts, kas reģistrēts Uzņēmumu reģistra reģistros, vai fiziskā persona, kurai būs aktivizēts e-adreses konts.

Likums neattieksies uz elektronisko dokumentu apriti starp privātpersonām. Par likumprojekta virzību atbildīgās komisijas sēdē IeM un VARAM pārstāvji deputātus informēja, ka pusgadu pēc e-adreses ieviešanas atbildīgajai ministrijai būs jānāk klajā ar ziņojumu, vai šādu iespēju valstij būtu jānosaka arī saziņai starp privātpersonām.

Iedzīvotāju izveidotais e-adrešu skaits varētu pārsniegt vienu miljonu, sacīts likumprojekta anotācijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt