Eiropas lietu komisija: ES interesēs ir pēc iespējas ātrāka atgriešanās pie Šengenas zonas pilnvērtīgas funkcionēšanas

(16.03.2016.)

Lai līdz gada beigām atgrieztos pie normālas Šengenas zonas darbības, ir jāsniedz papildus palīdzība Grieķijai, jāatbalsta FRONTEX darbs un līdz jūnijam jāpanāk vienošanās par Eiropas robežu un krasta apsardzes priekšlikumu, lai tā darbotos ne vēlāk kā augustā. Tas uzsvērts Saeimas Eiropas lietu komisijas trešdien, 16.martā, apstiprinātajā Latvijas nacionālajā pozīcijā gaidāmajai Eiropadomes sanāksmei, kas notiks 17. un 18.martā.

Komisijas sēdē deputātus par gaidāmo Eiropadomes sanāksmi, tostarp Latvijas nacionālo pozīciju, informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš sacīja, ka sanāksmē galvenais darba kārtības jautājums būs tieši migrācija, kur valstu un valdību vadītājiem paredzēts izvērtēt līdzšinējo progresu un diskutēt par turpmākajiem soļiem migrācijas un bēgļu krīzes risināšanā.

Attiecībā uz migrācijas un bēgļu krīzes risināšanu Latvija arī atbalsta Ārkārtas palīdzības instrumenta izveidošanu izmantošanai Eiropas Savienībā. Tāpat mūsu valsts uzskata, ka ir nekavējoties jāreaģē uz jaunu migrācijas ceļu veidošanos.

Eiropas lietu komisija nolēma papildināt Ārlietu ministrijas sagatavoto Latvijas nacionālo pozīciju Eiropadomes sanāksmei, vēlreiz uzsverot, ka attiecībā uz fizisku personu pārdali starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un pārvietošanu no trešajām valstīm Latvija atbalsta tikai tādu pozīciju, kas pieļauj Eiropas Savienības dalībvalstīm brīvprātīgi uzņemt patvēruma meklētājus, bet nerada pienākumu vai spiedienu to darīt. Šāda nostāja pausta arī Latvijas valdības deklarācijā, norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedrs Armands Krauze.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt