J.Vucāns Briselē: Eiropa nevar pievērt acis uz aktuālajiem apdraudējumiem

(28.01.2016.)

„Eiropa un eiropieši šobrīd atrodas krustcelēs,” uzsvēra Baltijas Asamblejas (BA) prezidents, BA Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, Beļģijas galvaspilsētā Briselē uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, kas ievēlēti no Baltijas un Ziemeļvalstīm.

„Mēs Eiropā redzam bēgļu straumes, kādas mūsu paaudze nekad agrāk nav piedzīvojusi. Ukrainā aizvien nav miera. Eiropa noteikusi Krievijai sankcijas, kam būtu jāpaliek spēkā līdz brīdim, kad pilnībā tiks ievērotas Minskas vienošanās un atjaunota Ukrainas teritoriālā integritāte. Arī karš Sīrijā būtiski ietekmē Eiropu,” sacīja J.Vucāns, brīdinot, ka Eiropa nevar pievērt acis un izlikties nemanām būtiskos apdraudējumus, kas ietekmē reģiona valstis.

BA Prezidija un Ziemeļu Padomes Prezidija locekļi ceturtdien Briselē pārrunāja aktuālos jautājumus ar abus reģionus pārstāvošajiem EP deputātiem. Tikšanās laikā īpaša uzmanība pievērsta atbalstam Austrumu partnerības valstīm. Tāpat pārrunāts jautājums par neatkarīgu un kvalitatīvu krievvalodīgo mediju stiprināšanu Baltijas valstīs.

„Notikumi Ukrainā parādījuši, ko spēj Krievijas propagandas mašīna, ja tā tiek iedarbināta pilnā sparā. Šī problēma ir aktuāla ne tikai Krievijas kaimiņvalstīs. Tas kļūst par starptautisku jautājumu, un tam ir jāmeklē starptautiski risinājumi, kas ļauj stāties pretim Kremļa propagandai, tajā pašā laikā nepārkāpjot mūsu pašu pamatvērtības, piemēram, runas brīvību,” uzsvēra J.Vucāns.

Tikšanās laikā BA, Ziemeļu Ministru padomes locekļi un EP deputāti pārrunāja arī bēgļu jautājumu. Tas ceturtdien dominēja arī Baltijas jūras parlamentārās konferences (BJPK) Pastāvīgās komitejas sēdē, ko vadīja BJPK prezidents J.Vucāns.

Sēdē Pastāvīgā komiteja arī diskutēja par to, vai un kādā formā atsaukties Baltkrievijas parlamenta aicinājumam uz ciešākiem parlamentārajiem kontaktiem. Tāpat BJPK apsprieda valdību sadarbību Baltijas jūras reģionā, kā arī BJPK 2016.gada prioritātes. 

Sākot ar 1.septembri, Latvija uz gadu pārņēmusi BJPK prezidentūru. BJPK ir 1991.gadā dibināts Baltijas jūras reģiona valstu parlamentāriešu forums, kurā darbojas pārstāvji no Dānijas, Igaunijas, Islandes, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas. Saeima šajā forumā ir iesaistījusies kopš tā pirmsākumiem, un to pārstāv BA Latvijas delegācija.

Ceturtdien Briselē notika arī BA Prezidija sēde. Tajā uzmanība pievērsta prioritātēm sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem, kā arī pārrunātas BA plānotās aktivitātes Latvijas prezidentūras laikā. BA ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Latvija 1.janvārī no Lietuvas pārņēma BA prezidējošās valsts statusu, un šos pienākumus pildīs vienu gadu.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157663467733120
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt