Juridiskā komisija atbalsta bargākus sodus par naudas viltošanu un spēļu „sarunāšanu” sportā

(19.01.2016.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 19.janvārī, noslēdza darbu pie Krimināllikuma grozījumiem, paredzot bargākus sodus par naudas viltošanu, sporta spēļu „sarunāšanu”, kā arī nosakot atbildību par nacionālo sankciju neievērošanu. 

Trešajā lasījumā atbalstītie grozījumi paredz soda gradāciju atbilstoši viltotas naudas apmēriem. Par viltotas naudas izgatavošanu vai par šāda viltojuma izplatīšanu ievērojamā apmērā turpmāk būs paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem. Ja noziedzīgās darbības izdarītas lielā apmērā vai tās izdarījusi organizēta grupa, brīvības atņemšana paredzēta uz laiku līdz pat desmit gadiem.

Komisijas atbalstītā redakcija paredz, ka par naudas viltošanai pielāgotu iekārtu, programmatūras, datu un citu līdzekļu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un izplatīšanu iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trīs gadiem. Kā alternatīvais sods paredzēta īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Tāpat likumprojekts nosaka kriminālatbildību par iekšējās informācijas nelikumīgu izmantošanu finanšu tirgos, ieteikšanu citai personai vai citas personas pamudināšanu iesaistīties iekšējās informācijas izmantošanā finanšu tirgos, kā arī par manipulācijām finanšu tirgos, ja ar to radītas smagas sekas. Par šādu nodarījumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods. Ja noziegums izdarīts organizētā grupā, brīvības atņemšana paredzēta uz laiku no diviem līdz desmit gadiem.

Tāpat no viena līdz diviem gadiem palielināts maksimālais sods par finanšu tirgus iekšējās informācijas neatļautu izpaušanu.

Paredzētie grozījumi ievieš Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu par eiro un citu valūtu krimināltiesisko aizsardzību pret viltošanu.

Krimināllikumu paredzēts papildināt ar jaunu pantu, kas nosaka atbildību par spēļu „sarunāšanu” sportā. Komisijas atbalstītie grozījumi par manipulācijām ar sporta organizācijas rīkotām sporta sacensībām paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Ja manipulācijas saistītas ar materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieņemšanu, nodošanu vai piedāvāšanu, brīvības atņemšanas termiņš plānots līdz trim gadiem, vienlaikus paredzot arī brīvības atņemšanai alternatīvās sankcijas. Savukārt, ja šāds noziedzīgs nodarījums izdarīts organizētā grupā vai lielā apmērā, iespējamais brīvības atņemšanas sods paredzēts līdz pieciem gadiem.

Ņemot vērā Saeimā virzīto likumprojektu „Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likums”, kas paredz Latvijai tiesības noteikt nacionālās sankcijas, Juridiskā komisija otrdien arī atbalstīja grozījumus, kas Krimināllikumā nosaka atbildību par nacionālo sankciju neievērošanu.

Atbalstītie grozījumi paredz, ka par nacionālo sankciju pārkāpšanu draud brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods. Ja sankciju pārkāpšana radījusi būtisku kaitējumu vai to veikusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai valsts amatpersona, brīvības atņemšana paredzēta uz laiku līdz pieciem gadiem.

Komisijas atbalstītajā likumprojektā apvienoti trīs Krimināllikuma grozījumi, kas Saeimā iepriekš iesniegti un skatīti atsevišķi. 

Plānots, ka izmaiņas krimināllikumā stāsies spēkā 2016.gada 1.martā. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt