Apgabaltiesas varēs pabeigt iztiesāt tajās pirmajā instancē iesniegtās civillietas

(10.12.2015.)

Civillietas, kuras apgabaltiesas kā pirmās instances tiesas sākušas skatīt pēc būtības, tiks iztiesātas tajā pašā tiesā, kurā tās iesniegtas. Šādas izmaiņas Civilprocesa likumā ceturtdien, 10.decembrī, izdarīja Saeima, novēršot situāciju, ka lielā skaitā civillietu tiesvedība būtu jāsāk pilnīgi no jauna rajona (pilsētas) tiesā.

Kā liecina Tieslietu ministrijas informācija, apgabaltiesās kā pirmās instances tiesās neizskatītas atrodas vairāk nekā 100 civillietas, un lielākajā daļā no tām norit aktīva lietas izskatīšana. Saskaņā ar līdzšinējo tiesisko regulējumu civillietas, kas apgabaltiesās netiktu izskatītas līdz šī gada beigām, būtu jānodod izskatīšanai rajona (pilsētas) tiesās kā pirmajā instancē, tādējādi būtiski pagarinot tiesvedības ilgumu, norāda par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Latvijā tiek īstenota pāreja uz “tīro instanču” tiesām, kas cita starpā paredz atteikties no atsevišķu kategoriju lietu izskatīšanas apgabaltiesās kā pirmās instances tiesās un visas lietas pirmajā distancē skata rajona (pilsētas) tiesas. Reforma paredz līdz 2016.gada beigām likvidēt Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātu, tādējādi pilnībā noslēdzot pāreju uz “tīro instanču” tiesām.

Saeimā pieņemtie Civilprocesa likuma grozījumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī. 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī