Saeima groza likumu, lai ieviestu diferencēto neapliekamo minimumu

(30.11.2015.)

Saeima pirmdien, 30.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas no nākamā gada paredz pakāpeniski ieviest diferencēto neapliekamo minimumu. 

Saskaņā ar likuma izmaiņām visām personām turpmāk tiks piemērots nevis vienāds ar nodokli neapliekamais minimums, bet gan gada diferencētais neapliekamais minimums. Tā apmērs būs atkarīgs no maksātāja gūto ar nodokli apliekamo ienākumu apjoma, un tajā tiks ieskaitīti gan saskaņā ar vispārējo likmi apliekamie ienākumi, gan arī tādi ienākumi, kurus ar nodokli apliek pēc samazinātās likmes. 

Likums papildināts ar normu, kas noteic, ka maksātāja gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina pēc formulas, ko nosaka Ministru kabinets (MK). Formulā ņem vērā maksātāja gada apliekamos ienākumus, kā arī MK noteikto minimālo mēneša un maksimālo gada neapliekamo minimumu, gada apliekamā ienākuma apmērus, līdz kuram piemēro maksimālo un virs kura tikai minimālo gada neapliekamo minimumu. Valdība noteiks arī kārtību, kādā aprēķina un piemēro maksātāja gada diferencēto neapliekamo minimumu par nepilnu taksācijas gadu. 

Jaunā kārtība paredz, ka personām, kuru gada apliekamā ienākuma apmērs nepārsniegs MK noteikto robežu, tiks piemērots maksimālais ar nodokli neapliekamais minimums. Savukārt gada apliekamajam ienākumam pārsniedzot maksimālo MK noteikto robežu, maksātājam tiks piemērots tikai minimālais ar nodokli neapliekamais minimums. 

Tāpat likums noteic, ka MK noteikto robežu ietvaros gada diferencētais neapliekamais minimums tiek piemērots apgriezti proporcionāli maksātāja gada apliekamo ienākumu apmēram, un to aprēķinās un piemēros rezumējošā kārtībā, iesniedzot taksācijas gada ienākumu deklarāciju. 

Paredzēts, ka nākamgad minimālais mēneša neapliekamais minimums saglabāsies līdzšinējo 75 eiro apmērā, un to piemēros visiem strādājošajiem. Finanšu ministrija plānojusi, ka iedzīvotājiem ar zemākām algām – līdz 380 eiro mēnesī – diferencētais neapliekamais minimums nākamgad būs 100 eiro mēnesī, un šie nodokļu maksātāji pārmaksāto nodokli, ko pārrēķinās, piemērojot gada diferencēto neapliekamo minimumu, varēs saņemt, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot ienākumu deklarāciju par taksācijas gadu. Savukārt strādājošajiem, kuriem atalgojums ir no 380 līdz 1000 eiro mēnesī, neapliekamais minimums, piemērojot MK formulu, pakāpeniski samazināsies, un pie darba algas virs 1000 eiro mēnesī neapliekamais minimums paliks 75 eiro apmērā mēnesī. 

Grozījumi iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī, tostarp arī norma, ka nākamgad iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme paliks līdzšinējā apmērā – 23 procenti.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt