J.Vucāns Bukarestē: cieša sadarbība un mierpilnas kaimiņattiecības ir svarīgas, lai stātos pretim mūsdienu izaicinājumiem

(26.11.2015.)

Cieša sadarbība un labas, mierpilnas kaimiņattiecības ir svarīgas, lai stātos pretim izaicinājumiem, ko nesis terorisms, bēgļu krīze un konflikts Ukrainā, ceturtdien, 26.novembrī, Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē uzsvēra Baltijas jūras parlamentārās konferences (BJPK) prezidents, Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns. 

Uzrunājot Melnās jūras ekonomiskās sadarbības Parlamentārās Asamblejas (PABSEC) 46.plenārsesijas dalībniekus, J.Vucāns aicināja parlamentāriešus no dažādiem reģioniem uz kopīgu sadarbību. „Šajā laikā sadarbībai parlamentārā līmenī ir būtiska loma, jo tā ietver sadarbību starp pārstāvjiem, ko ievēlējuši pārstāvēto dalībvalstu pilsoņi,” uzsvēra BJPK prezidents.

J.Vucāns norādīja, ka BJPK uzmanības centrā šobrīd ir jautājumi par konfliktu Ukrainā, Eiropā samilzušo bēgļu krīzi, kas nesusi izaicinājumus arī Baltijas jūras reģiona valstīm, kā arī cīņa pret terorismu. BJPK prezidents uzsvēra, ka cīņa pret terorismu nav tikai drošības nodrošināšana reģionā un visā Eiropā, un tā ietver arī kopējo pamatvērtību – brīvības, demokrātijas un cilvēktiesību – aizsardzību.

Atsaucoties uz līdzšinējo BJPK un PABSEC sadarbību, J.Vucāns norādīja, ka abu reģionu parlamentārieši var sadarboties arī tūrisma attīstībā. Viņš uzsvēra, ka augusta beigās un septembra sākumā Vācijas pilsētā Rostokā aizvadītajā 24.Baltijas jūras parlamentārajā konferencē nolemts izveidot BJPK Ilgtspējīga tūrisma darba grupu, kas izskatīs kultūras, ekonomikas, darba tirgus, jūras un piekrastes tūrisma jautājumus.

Tāpat Bukarestē notiekošajā plenārsesijā J.Vucāns klātesošos iepazīstināja ar Latvijas prezidentūras BJPK prioritātēm, uzsverot, ka uzmanības centrā patlaban ir izglītība, darba tirgus un šo jautājumu savstarpējā sasaiste. Kā uzsvēra BJPK prezidents, abi jautājumi ir reģiona labklājības stūrakmens. BJPK meklē politiskas atbildes uz jautājumiem, kā nodrošināt efektīvu sasaisti starp izglītību un darba tirgu; kāda politiska rīcība nepieciešama, lai veicinātu investīcijas; kā cīnīties pret jauniešu bezdarbu un veicināt darbaspēka prasmes.

PABSEC Ģenerālās asamblejas 46.plenārsesija Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē notiek no 26. līdz 27.novembrim. PABSEC pārstāvju vidū ir parlamentārieši no Albānijas, Armēnijas, Azerbaidžānas, Bulgārijas, Grieķijas, Gruzijas, Krievijas, Moldovas, Rumānijas, Serbijas, Turcijas un Ukrainas. PABSEC ir iedibināti cieši kontakti ar vairākām starptautiskām organizācijām un parlamentārajām asamblejām, no kurām vairumam, tostarp BJPK, ir novērotāja statuss.

No 1.septembra Latvija uz gadu pārņēmusi BJPK prezidentūru. BJPK ir 1991.gadā dibināts Baltijas jūras reģiona valstu parlamentāriešu forums, kurā darbojas pārstāvji no Dānijas, Igaunijas, Islandes, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas. BJPK strādā parlamentārieši no 11 nacionālajiem parlamentiem, 11 reģionālajiem parlamentiem un piecām reģiona parlamentārajām organizācijām. Saeima šajā forumā ir iesaistījusies kopš tā pirmsākumiem, un to pārstāv BA Latvijas delegācija.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde