Saeima pieņem Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumu

(18.06.2015.)

Lai valstī pilnveidotu ūdenssaimniecību, kā arī noteiktu vienotas prasības ūdensapgādes pakalpojumiem, Saeima ceturtdien, 18.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumu. Tā mērķis ir veicināt kvalitatīvu un vides prasībām atbilstošu ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamību.

Lai veicinātu pieslēgumu palielināšanu pie centralizētajām kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmām, pieņemtais likums paredz netieši stimulēt pieslēgumu veidošanu, piemēram, paredzot iespēju vienoties ar pakalpojumu sniedzēju par pieslēgumu apmaksu pa daļām. Savukārt pašvaldības dome varēs lemt par finansējuma piešķiršanu šo darbu daļējai apmaksai no pašvaldības budžeta.

Likums nosaka vispārīgas prasības un kārtību ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai un lietošanai, publisko institūciju kompetenci ūdenssaimniecības pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā, kā arī pakalpojumu sniedzēja un lietotāja tiesības un pienākumus.

Noteikta arī dzīvojamo māju ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sadale ēku iekšienē vai citās pakalpojumu lietotāja teritorijās. Atbilstoši likuma prasībām ar šo sadali saistīto sistēmu apsaimniekošanu organizē un nodrošina dzīvojamās mājas īpašnieks vai valdītājs.

Jaunais likums paredz virkni uzdevumu valdībai, lai valstī būtu izstrādāta kārtība ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanai. Tāpat regulējumā iekļauta sabiedrisko pakalpojumu regulatora kompetence, kas regulēs komersanta sniegtos sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus, ja to sniegtais pakalpojumu apjoms pārsniegs 100 tūkstošus kubikmetrus gadā.

Vietējās pašvaldības un komersanta līgumā jānosaka sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas teritorija un termiņš, prasības nepieciešamā tehniskā aprīkojuma uzturēšanai un atjaunošanai, kā arī kārtība izdevumiem, kuri pakalpojumu sniedzējam radušies saistībā ar ūdens nodrošināšanu, piemēram, brīvkrānos un strūklakās, paredz likums.

Eiropas Komisija ir mudinājusi Latviju uz likumdošanas regulējuma pilnveidošanu, lai nodrošinātu ūdensvadu gala pieslēgumu pilnveidi, norādījuši likumprojekta autori. Līdz šim ar Eiropas Savienības finansējumu varēja izbūvēt centrālos ūdensvadus, kā arī kanalizācijas vadus, bet pieslēgšanās no mājas līdz tiem bija jāveic par iedzīvotāju līdzekļiem.

Regulējums stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt