Ināra Mūrniece Saeimas un NVO forumā: maldās politiķi, kuri neieklausās sabiedrības domās

(29.05.2015.)

Lai politiskie procesi ritētu sekmīgi, politikā ir vajadzīga svaiga gaisa plūsma. To spēj sniegt pilsoniski nobriedusi, ar pašcieņu apveltīta sabiedrība ar spēcīgām aktīvā pilsoniskuma strāvām, pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 29.maijā, atklājot ikgadējo Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forumu „Līdzdalība, vienlīdzība un solidaritāte – mūsdienu vērtības ceļā uz drošību un brīvību.”

Uzrunājot klātesošos, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka politiku nerada tikai politiķi vien. „Maldās tie no politiķiem, kuri uzskata, ka var neieklausīties sabiedrības domās. Tas var radīt maldīgu visvarenības sajūtu, sliktākajā gadījumā arī varas negodprātīgu izmantošanu. Tas postoši ietekmē politikas reputāciju un sabiedrības uzticību. Iedoma, ka pilsoniskās sabiedrības viedokļi ir mazsvarīgi, neliecina par politiķa spēku,” pauda I.Mūrniece. 

Raksturojot NVO situāciju Latvijā, I.Mūrniece sacīja, ka šeit jau darbojas tradicionālas nevalstiskas organizācijas, kas ir labi pazīstamas un to paveiktais tiek augstu vērtēts. Vienlaikus viņa pauda prieku, ka patlaban strauji attīstās jauna pilsoniskās aktivitātes tendence - vietējās aktīvā pilsoniskuma iniciatīvas: „Tās ir aktīvas domubiedru grupas. Tās nesaņem grantus, tām nav institucionāla tīkla, bet to darbību nevar nepamanīt. Reizēm tās pat nav vēl noformējušās oficiāli organizāciju veidā, bet viņu darbībai ir praktiski mērķi un sasniegumi. Šeit liela nozīme ir cilvēku spējai pašorganizēties, spējai aktīvi un ātri atrast domubiedrus un izveidot dažādas akcijas.” 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka iniciatīvas, ko spēj sniegt pilsoniski aktīva sabiedrība, ir nozīmīgas. „Šo iniciatīvu pamatā ir pieredzes radīta vajadzība. Nevalstiskās organizācijas ir Saeimas viens no uzticamākajiem partneriem likumdošanas procesā, un tās rada šo svaigo, ventilējošo plūsmu politikas veidošanā,” teica I.Mūrniece, atzīstot, ka NVO forums ir lieliska iespēja patiesi uzturēt saikni starp politiķiem un aktīvā pilsoniskuma pārstāvjiem. 

Saeimas priekšsēdētāja pateicās nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuri diendienā ar saviem centieniem uzticīgi iemieso aktīvā pilsoniskuma ideju. „Aktīvais pilsoniskums sevī ietver sabiedrības iesaistīšanos pilsoniskās un politiskās aktivitātēs vietējā, valsts, nacionālā, reģionālā un globālā līmenī. Nevalstisko organizāciju un Saeimas kopējais forums ir aktīvā pilsoniskuma nozīmes apliecinājums. Līdzdalība, vienlīdzība un solidaritāte ir cilvēci apvienojošas vērtības. Tās ir vērtības, ko vēlamies redzēt savā ģimenē, savā tautā, valstī, visā pasaulē,” sacīja I.Mūrniece, piebilstot, ka aktīvais pilsoniskums ir vērsts uz cilvēciskās cieņas stiprināšanu, uz sociālo, ekonomisko un politisko plaisu aizpildīšanu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt