Baltijas un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju vadītāji aicina meklēt veidus, kā iedrošināt Austrumu partnerības valstis reformu turpināšanai

(14.05.2015.)

„Mēs sagaidām, ka Rīgas samits vēlreiz apstiprinās Austrumu partnerības, kas kalpo par vienotu politisko platformu austrumu partneru sadarbībai ar Eiropas Savienību, stratēģisko nozīmi, taču vienlaikus - ar diferencētu un pielāgotu pieeju katrai no partnervalstīm, ņemot vērā katras valsts individuālās vēlmes attiecībās ar Eiropas Savienību.” To uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē ceturtdien, 14.maijā.

Tāpat L.Čigāne akcentēja, ka, neskatoties uz skaļajiem paziņojumiem par Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās procesa neuzsākšanu tuvākajā piecgadē, mums - atbalstošajām valstīm - ir jāmeklē iespējas, kā iedrošināt austrumu partnerus turpināt iesāktās reformas virzībai uz ES.

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka, neskatoties uz katastrofālo humanitāro situāciju Eiropas dienvidos ar migrantiem, neatliekams ir jautājums par tādu ES pamatvērtību kā cilvēku cieņa, brīvība un drošība tiešu apdraudējumu no Krievijas puses. Tāpat vienotība valdīja uzskatos, ka Krievijas agresija pret Ukrainu ir radījusi ne tikai ukraiņu politisko nāciju, bet arī ciešāku saliedētību ES valstu vidū, kas vērsta uz enerģētiskās neatkarības no Krievijas sasniegšanu jau tuvākajā laikā.

L.Čigāne 13. un 14.maijā uzturas Polijā, kur piedalās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē, kuras darba kārtībā ir jautājumi par Krievijas agresiju pret Ukrainu, viedokļu apmaiņa par gaidāmo Rīgas Austrumu partnerības samitu un nolīgumu par Transatlantisko tirdzniecības un ieguldījumu partnerību. Tāpat L.Čigāne piedalās Polijas Sejma organizētajā parlamentāriešu darba grupā par subsidiaritātes principa uzraudzības pilnveidi.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt