Saeimā Helsinku vienošanās 40.gadadienai veltīta konference

(24.04.2015.)

Piektdien, 24.aprīlī, Saeimā notika konference „40 gadi kopš Helsinku vienošanās. Ko tālāk?”. To rīkoja Saeima, Starptautiskā Eiropas kustība un Eiropas kustība Latvijā. 

Konferenci atklāja Saeimas priekšsēdētaja Ināra Mūrniece, Eiropas Parlamenta deputāts, Starptautiskās Eiropas kustības prezidents Džo Lainens (Jo Leinen) un Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš. 

Pasākuma ievadā savās atmiņās par personīgi pieredzēto laikā gan pirms, gan arī pēc Helsinku vienošanās noslēgšanas dalījās Latvijas brīvības cīnītāja Lidija Doroņina-Lasmane. 

Konferences dalībniekus par sadarbību ar sarežģītiem partneriem sarežģītā laikā uzrunāja Somijas Ministru prezidenta īpašais padomnieks Eiropas Savienības jautājumos, Starptautiskās Eiropas kustības Goda padomes loceklis Lauri Tierala (Lauri Tierala), bet video uzrunā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ģenerālsekretārs Lamberto Zanjērs (Lamberto Zannier) runāja par EDSO kā dialoga un kopīgas rīcības pamatu labos un sliktos laikos. 

Konferences apaļā galda diskusijā „Krīze Ukrainā: pārbaudījums EDSO un atgādinājums par Helsinku vienošanos” piedalījās Serbijas Republikas Ārlietu ministrijas EDSO departamenta vadītājs Dejans Šahovičs (Dejan Šahović), Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs, EDSO Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Edvīns Šnore, kā arī bijušais diplomāts un organizācijas „Ārlietu Maidans” (Maidan of Foreign Affairs) valdes priekšsēdētājs Bohdans Jaremenko (Bohdan Yaremenko). Diskusiju vadīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. 

Konferences noslēgumā dalībniekus uzrunāja Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere. 

Pēc konferences notika Starptautiskās Eiropas kustības Federālās asamblejas sanāksme. 

Pirms četrdesmit gadiem - 1975.gada 1.augustā - līdz ar Helsinku vienošanās parakstīšanu tika nodibināta Eiropas Drošības un sadarbības konference, kas vēlāk pārtapa par Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju – EDSO. Mūsdienās organizācijai un tās sadarbībai ar Eiropas Savienību ir būtiska nozīme miera un drošības uzturēšanā Eiropā. 

Konference 24.aprīlī norisinājās Saeimas nama Sarkanajā zālē, un tās darbam tiešraidē varēja sekot Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Mūrniece konferencē: Helsinku procesa principi ir spēkā arī tad, ja daži tos izvēlējušies pārkāpt

 

Konferences materiāli:

Programma

Videoieraksts - 1.daļa un 2.daļa

Fotogrāfijas 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt