Ārlietu komisija sāk diskusiju par Latvijas ekonomiskās pārstāvības ārvalstīs veicināšanas nepieciešamību

(22.04.2015.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 22.aprīlī, sāka diskusiju par Latvijas ekonomiskās pārstāvības ārvalstīs veicināšanas nepieciešamību un sadarbību starp mūsu valsts iestādēm, kuras nodarbojas ar Latvijas ekonomisko interešu pārstāvību.

„Patlaban, kad Eiropa saskaras ar jauniem drošības izaicinājumiem un mūsu valsts uzņēmējiem jaunu eksporta tirgu meklēšana ir kļuvusi īpaši aktuāla, darba kārtībā nokļuvis jautājums par Latvijas ekonomiskās pārstāvības veicināšanu ārvalstīs, proti, mūsu uzņēmējiem mērķa valstīs ir nepieciešams praktisks atbalsts,” uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, atzīmējot, ka to var nodrošināt Latvijas diplomāti un arī, piemēram, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Tāpat mūsu valsts diplomāti un Latvijas ārējās ekonomiskās pārstāvniecības ir informācijas avots ārvalstu uzņēmējiem par investīciju iespējām mūsu valstī, saka O.Ē.Kalniņš.

Komisijas sēdē tika aktualizēts jautājums par LIAA pārstāvniecības iespējamu atjaunošanu Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), kam atbalstu pauda Amerikas Tirdzniecības Palāta Latvijā. Tiesa, LIAA direktors Andris Ozols atzina, ka prioritāte ir nodrošināt jau veiksmīgi strādājošu LIAA pagaidu pārstāvniecību Azerbaidžānā, Somijā, Singapūrā, Apvienotajos Arābu Emirātos un Itālijā darba turpināšanu.

Šī jautājuma kontekstā Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka ĀM redz potenciālu LIAA pārstāvniecībai ASV, tostarp iespējamā Eiropas Savienības un ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīguma (TTIP) kontekstā, un apliecināja – ministrija sniegs nepieciešamo atbalstu, ja pārstāvniecība tiks atvērta. 

Sēdē ĀM parlamentārā sekretāre saistībā ar Latvijas interešu, tostarp ekonomisko interešu, pārstāvību informēja, ka tuvākajā nākotnē plānots atvērt mūsu valsts vēstniecības Brazīlijā, Dienvidkorejā un Singapūrā.

Tāpat parlamentārā sekretāre deputātus informēja arī par sadarbības mehānismiem starp mūsu valsts institūcijām, kas nodarbojas ar ārējo ekonomisko sakaru veicināšanu. Ir izveidota Ārējās ekonomiskās politikas koordinācijas padome, tāpat notiek sadarbība starp ĀM, Ekonomikas ministriju (EM) un LIAA, kā arī sadarbība starp ĀM, EM, LIAA, Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, teica Z.Kalniņa-Lukaševica, akcentējot, ka šajos formātos notiek darba koordinācija, pārstāvot Latvijas ekonomiskās intereses ārvalstīs. Tāpat ĀM un LIAA sadarbojas, Latvijas amatpersonu ārvalstu vizītēm piesaistot mūsu valsts uzņēmēju delegācijas.

Ārlietu komisija turpinās diskusiju par Latvijas ekonomiskās pārstāvības ārvalstīs paplašināšanu, vērtējot pieejamos resursus un potenciālos darbības virzienus.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā