Budžeta komisija galīgajam lasījumam virza grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā

(09.04.2015.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ceturtdien, 9.aprīlī, atbalstīja izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimā grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas uzņēmuma pirmajos trīs darbības gados paredz saglabāt līdzšinējo mikrouzņēmumu nodokļa likmi deviņu procentu apmērā.

Šāda nodokļa likme attieksies uz uzņēmuma saimnieciskās darbības pirmajiem trīs gadiem tiem mikrouzņēmumiem, kuriem gada apgrozījums ir no 7000,01 līdz 100 tūkstošiem eiro. Sākot ar uzņēmuma darbības ceturto gadu, likmi plānots noteikt 12 procentu apmērā no apgrozījuma.

„Šādu risinājumu, turklāt jau no šī gada 1.janvāra, esam atbalstījuši pie nosacījuma, ka Finanšu ministrija izveidos darba grupu koncepcijas izstrādei par obligāto iemaksu apmēra noteikšanu mikrouzņēmumu darbiniekiem un Saeima pieņems grozījumus valsts sociālās apdrošināšanas likumā,” uzsvēra Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis.

Likumprojekts arī paredz, ka mikrouzņēmuma darbinieki papildus Mikrouzņēmumu likumā noteiktajam ir sociāli apdrošināmi ar mērķi triju gadu laikā sasniegt sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu minimālo apmēru. Tas atbilstu darba devēja un darba ņēmēja iemaksu summai, kas aprēķināta no minimālās mēneša darba algas.

„Ja izmaiņas sociālo iemaksu jomā no nākamā gada netiks ieviestas, mikrouzņēmumu nodoklis būs 13, bet 2017.gadā – 15 procentu apmērā no uzņēmuma apgrozījuma,” iepriekš akcentēja komisijas priekšsēdētājs un, norādot uz jautājuma aktualitāti, uzsvēra, ka „līdzšinējās sociālā nodokļa iemaksas no mikrouzņēmumu nodokļa nenodrošina pat to, ka darbinieks var, piemēram, pretendēt uz minimālo vecuma pensiju vai pabalstu bezdarba gadījumā, savukārt nākotnē šāda situācija var radīt lielu slogu sociālajam budžetam, pamatbudžetam un pašvaldību budžetiem.”

Galīgajam lasījumam atbalstītā likumprojekta redakcija paredz, ka valdībai būs jānosaka nozares, kurās uzņēmums nevarēs būt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju. Attiecīgi Ministru kabineta noteikumi valdībai būs jāpieņem līdz šī gada 1.augustam, un plānots, ka ierobežojums attiecībā uz nozarēm stāsies spēkā no nākamā gada 1.janvāra.

Deputāti šodien nolēma Mikrouzņēmumu nodokļa likumu papildināt ar jaunu pantu un noteikt, ka likuma mērķis, ievērojot sabiedrības kopīgās intereses godīgas konkurences un sociālās drošības jomā, ir mazināt administratīvo un nodokļu slogu mikrouzņēmumiem, jo īpaši saimnieciskās darbības uzsākšanas periodā, kā arī nozarēs ar potenciāli zemiem ienākumiem.

Patlaban noteikts, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 7000 eiro ir deviņi procenti, bet apgrozījumam virs 7000 eiro – 11 procenti gadā.

Galīgajā lasījumā Saeimas sēdē Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumus plānots skatīt 16.aprīlī, informē K.Šadurskis.

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt