Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ES jauniešiem: jaunieši iemieso jaunu sabiedrības iesaistes laikmetu

(26.03.2015.)

„Interneta komunikācijas kultūra un sociālie tīkli ir radījuši jaunu fenomenu – pasaules mēroga aktīvistu kopienas. Jebkurš, bet jo īpaši jaunieši, veido viedokļus par sociāliem un politiskiem jautājumiem. Šis fenomens mazinājis plaisu starp jauniešiem un politiķiem. Turklāt šajos apstākļos nav jābūt politiķiem, lai paustu viedokli, atrastu tam sekotājus un pārbaudītu politiķu atvērtību komunikācijai ar sabiedrību.” To Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzsvēra, ceturtdien, 26.martā, uzrunājot Eiropas Savienības (ES) Jaunatnes konferences dalībniekus – aptuveni 250 jauniešus no visas Eiropas.

„Jaunieši iemieso sabiedrības iesaistes laikmetu – tā vairs nav tikai dalība vēlēšanās, referendumos un politiskajās partijās,” jauniešiem sacīja Saeimas priekšsēdētāja. „Mums visapkārt ir jauni, izglītoti, uzņēmīgi, sociālos tīklos iesaistīti, tehniski un intelektuāli spoži jaunieši. Tas mūs stimulē, tas mūs savstarpēji vieno un rada iespēju kopīgiem sasniegumiem”. I.Mūrniece arī apliecināja – Latvija kā valsts, kas patlaban vada ES Padomes darbu, apzinās, ka tieši jauniešiem ir jābūt prezidentūras prioritāšu centrā. Latvijas prezidentūra jauniešu līdzdalību vēlas redzēt kā transformētu līdzdalību, kuru vada paši jaunieši.

Savā uzrunā Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka parlaments ir demokrātijas stūrakmens un tajā jābūt pārstāvētiem arī pašiem jauniešiem – tiem, kas saprot jaunās paaudzes intereses. „Mēs nevaram atļauties zaudēt veselu paaudzi, atstājot to novārtā un sagraujot tās pašapziņu,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. „Jaunieši nav tikai iespējama vēlētāju grupa, ko politiķis uzrunā pirms vēlēšanām. Tā nedrīkst būt. Savstarpējā uzticība tad ir zudusi. Liekulība un izlikšanās liek cilvēkiem atteikties no politiskās līdzdalības.”

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka patlaban lielākais ES izaicinājums ir jauniešu bezdarba mazināšana, un akcentēja Eiropas Komisijas Jauniešu garantijas iniciatīvu, kuras mērķis ir sekmēt jauniešu nodarbinātību.

Konferences dalībnieki vērtē iespējas, kā uzlabot jauniešu politisko līdzdalību valstiskās norisēs. Forumā definētos ieteikumus plānots nodot ES valstu jaunatnes ministriem izvērtēšanai Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta padomes sanāksmē maijā.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157651559581942/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt