Vucāns: deputāti atbalsta darba turpināšanu pie filmas „Dvēseļu putenis”

(04.03.2015.)

„Visi pie šī galda sēdošie deputāti vēlas, lai filma „Dvēseļu putenis” taptu kā mūsu kopīgā dāvana Latvijas valsts 100 gadu jubilejā,” trešdien, 4.martā, deputātiem iepazīstoties ar filmas veidošanas gaitu, apliecināja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Kaut arī filmas veidošanas projekta īstenošana tā sākuma fāzē raisa daudz neatbildētu jautājumu, šobrīd izskatās, ka pēc filmas veidošanas uzticēšanas Dzintara Dreiberga studijai šī projekta veiksmīgai īstenošanai ir ielikti labi pamati, tomēr deputāti šodien konstatēja, ka turpmāko sekmīgo darbu var apdraudēt literārā darba izmantošanas tiesību atsaukšanas iespēja no rakstnieka Aleksandra Grīna mantinieku puses, kā arī nepieciešamā finansējuma trūkums filmas uzņemšanai, sacīja J.Vucāns.

Tikai pēc tam, kad būs novērsti organizatoriska un juridiska rakstura riski, kas apdraud filmas tapšanu, un, saņemot pamatotu Kultūras ministrijas priekšlikumu par nepieciešamo līdzfinansējuma apjomu no valsts budžeta līdzekļiem tās veidošanai, Saeimas deputāti varēs lemt par naudas piešķiršanu, lai filmu varētu pabeigt, norādīja J.Vucāns. Ar to viņš aicināja filmas producentu sagatavot un nākamajā tikšanās reizē iepazīstināt deputātus ar finanšu plānu, kas skaidrotu, no kādiem avotiem plānots piesaistīt nepieciešamos naudas līdzekļus.

Komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka optimismu vieš Aleksandra Grīna mantinieku pārstāvju un filmas radošās komandas šodien paustā apņemšanās veikt izmaiņas līgumā par tiesībām uz literārā darba ekranizāciju, izslēdzot no atbilstošā līguma nosacījumus, kuri ļautu atsaukt nodotās tiesības un, līdz ar to, likt šķēršļus filmas tapšanai.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti aicināja filmas producentu komandu uz nākamo tikšanos šā gada maijā, lai tās ietvaros iepazītos ar precizētajiem ekranizācijas licences līguma nosacījumiem, finanšu plānu un filmas pirmajiem videomateriāliem.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī