I.Lībiņa-Egnere: Eiropas Padomes Parlamentārā Asambleja stiprina Eiropas kopējās vērtības cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma jomā

(10.02.2015.)

„Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas sūtība ir Eiropas kopējo vērtību stiprināšana tādās jomās kā cilvēktiesības, demokrātija un tiesiskums, sniedzot rekomendācijas, viedokļus, pieņemot rezolūcijas un konvencijas. Organizācijai ir būtiska loma konfliktu novēršanā un dialoga sekmēšanā, kas īpaši būtiski ir tieši pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā,” uzsver Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja un Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere otrdien, 10.februārī - dienā, kad aprit 20 gadi kopš Latvija kļuvusi par EP dalībvalsti.

Saeimas iesaiste Eiropas Padomes darbā pamatā norit EPPA, kurā līdzdarbojas Eiropas Padomē pārstāvēto dalībvalstu parlamentārieši. Latvijas delegāciju šajā formātā vada I.Lībiņa-Egnere.

Atskatoties uz Latvijas dalību šajā organizācijā, I.Lībiņa-Egnere īpaši akcentē to, ka EPPA līdztekus citām starptautiskajām organizācijām ir devusi neatsveramu ieguldījumu vēlēšanu standartu uzlabošanā Eiropā, organizējot vēlēšanu novērošanas misijas. Tās aktivitātes ir sekmējušas arī paša vēlēšanu novērošanas procesa efektivitāti.

„Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas ietvaros, tiekoties ar citu Eiropas Padomes valstu parlamentu pārstāvjiem, mums ir iespēja diskutēt, apmainīties ar pieredzi un paraugprakses piemēriem, kā arī rast kompromisus par dažādiem aktuāliem jautājumiem, tādējādi bagātinot citu valstu pārstāvjus ar mūsu nacionālo praksi, kā arī ar starptautiskā vidē iegūtām zināšanām un pieredzi, darbojoties Saeimas komisijās, dalīties ar kolēģiem tepat nacionālā līmenī,” norāda I.Lībiņa-Egnere.

Vienlaikus EPPA Latvijas delegācijas vadītāja informē par janvāra beigās notikušās EPPA kārtējās sesijas rezultātiem. „Īpašu nozīmi aizvadītajā sesijā ieņēma jautājums par turpmāko rīcību saistībā ar Krievijas Federācijas parlamentārās delegācijas mandātu. Eiropas Padomes Parlamentārā Asambleja bija spiesta reaģēt uz Krievijas rīcību Ukrainā un apturēt Krievijas delegācijas balsstiesības ar iespēju šo lēmumu pārskatīt 2015.gada aprīļa sesijā,” norāda I.Lībiņa-Egnere, atzīmējot, ka EPPA Krimas okupācijas un aneksijas dēļ jau 2014.gada aprīļa sesijas laikā līdz 2014.gada beigām atņēma balsstiesības Krievijas delegācijai, kā arī izslēdza tās pārstāvjus no visām vadošajām EPPA struktūrām.

EPPA kārtējās sesijas darba kārtībā janvāra beigās bija arī virkne citu jautājumu, tostarp EP Cilvēktiesību komisāra Nila Muižnieka ziņojums par Ukrainas bēgļu un pārvietoto personu humanitāro situāciju, kā arī aktuālās steidzamības kartībā izsludinātās debates saistībā ar teroristu uzbrukumiem Parīzē un žurnālistu drošības un mediju brīvības aizsardzība Eiropā.

Eiropas Padome ir dibināta 1949.gadā un ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, apvienojot 47 Eiropas valstis. Latvija par Eiropas Padomes dalībvalsti kļuva 1995.gadā.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī