Saeimā 22.janvārī notiks ikgadējās ārlietu debates

(21.01.2015.)

Ceturtdien, 22.janvārī, Saeimas kārtējās sēdes ietvaros norisināsies ikgadējās ārpolitikas debates. Sākumā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos ziņos ārlietu ministrs, bet pēc tam tiks atklātas debates.

Galīgajā lasījumā parlaments skatīs jaunu Slīteres Nacionālā parka likumu, kas paredz precizēt šī parka izveidošanas mērķi, platību, iekļaut tajā jaunu normu par regulējamā režīma zonu un meža apsaimniekošanu un izmantošanu, kā arī saskaņot regulējumu ar citu likumu normām.

Saeima galīgajā lasījumā lems arī par grozījumiem pašvaldības deputāta statusa likumā, ar kuriem paredzēts precizēt, ka deputāts savu deputāta amatu drīkst savienot ar citu amatu pašvaldībā vai pie cita darba devēja, ja vien likumā nav noteikti amatu savienošanas ierobežojumi. Patlaban noteikts, ka deputāts savas pilnvaras realizē no darba brīvajā laikā.

Deputāti otrajā lasījumā skatīs izmaiņas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz sīkāk diferencēt naudas sodus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu un noteikt bargākus sodus par būtisku atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Lai paplašinātu elektroniskā paraksta izmantošanu, Saeima otrajā lasījumā lems par grozījumiem Elektronisko dokumentu likumā.

Otrajā lasījumā Saeima skatīs arī Civilprocesa likuma grozījumus, kas nodrošinās procesuālo kārtību jaunajam maksātnespējas regulējumam. Tas paredz privātpersonu maksātnespējas procesa reformu, tostarp būtiski samazinot parāda dzēšanas termiņus. Tāpat izmaiņas paredz nozīmīgus uzlabojumus juridisko personu maksātnespējas regulējumā, cita starpā ierobežojot tā saucamo izsoļu reiderismu.

Pirmajā lasījumā deputāti skatīs nodokļu un nodevu likuma un Kredītiestāžu likuma grozījumus, kas paredz pienākumu attiecīgajiem nodokļu maksātājiem, kā arī finanšu iestādēm sniegt ziņas Valsts ieņēmumu dienestam, kas nepieciešamas, lai Latvijas un ASV nodokļu administrācijas varētu apmainīties ar informāciju par abu valstu pilsoņu atvērtajiem kontiem Latvijas un ASV finanšu iestādēs.

Saeima lems arī par piecu deputātu iesniegtā likumprojekta par grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā nodošanu Saeimas komisijām. Tie paredz noteikt administratīvu atbildību fiziskajām un juridiskajām personām par transporta līdzekļu odometru rādījumu izmainīšanu.

22.janvāra sēdes darba kārtībā kopumā iekļauti 15 jautājumi.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā