Saeima konceptuāli atbalsta likumprojektu nenosakāmu autoru darbu izmantošanai

(11.12.2014.)

Lai veicinātu kultūras mantojuma pienācīgu saglabāšanu un pieejamību internetā, nodrošinot atļauju izmantot nenosakāmu autortiesību subjektu darbus bez autortiesību īpašnieku piekrišanas, bet nodrošinot viņiem taisnīgu atlīdzību, ja tie noskaidrotos, Saeima ceturtdien, 11.decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Autortiesību likumā.

Ar nenosakāmu autortiesību subjektu darbiem jeb „bāreņdarbiem” likumprojektā saprotami darbi, kuru autortiesību īpašnieki nav zināmi, vai darbi, kuru autortiesību īpašnieki ir zināmi, bet nav atrodami.

Likumprojekts paredz, ka šos darbus varēs izmantot bibliotēkas, muzeji, arhīvi, izglītības institūcijas, kino un skaņu ierakstu mantojuma institūcijas un sabiedriskās raidorganizācijas, lai izgatavotu to kopijas ciparu formātā, indeksētu, kataloģizētu, saglabātu vai restaurētu un padarītu tos pieejamus sabiedrībai, tostarp ievietojot savās interneta mājaslapās.

Šos „bāreņdarbus” varēs izmantot tikai pēc tam, kad būs veikta rūpīga to autoru meklēšana - izmantojot informācijas avotus, kuru sarakstu noteiks un atjaunos Kultūras ministrija. 

Gadījumā, ja autordarbam piesakās tiesību īpašnieks, tas jebkurā brīdi varēs lūgt izbeigt „bāreņdarba” statusu, vēršoties ar pamatotu pieprasījumu institūcijā, kas veica meklēšanu. No institūcijas, kas izmantojusi attiecīgo darbu vai blakustiesību objektu, tiesību īpašnieks varēs saņemt taisnīgu atlīdzību, vienojoties par tās lielumu, bet ne ilgāk kā vienu gadu kopš pieprasījuma iesniegšanas.

Informāciju par visiem nenosakāmo autortiesību subjektu darbiem kompetentās institūcijas no visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pārsūta uz vienotu ES datu bāzi. Tādējādi citas ES dalībvalstu institūcijas var izmantot šos darbus, atkārtoti neveicot tiesību īpašnieku meklēšanu.

Ar likumprojektu plānots ieviest ES direktīvu.

Pašreiz Autortiesību likums aizliedz izmantot darbus, ja nav saņemta autortiesību subjekta atļauja. Gadījumā, kad darbu un blakustiesību objektu tiesību subjekti nav zināmi vai arī nav atrodami, tos nevar izmantot, tostarp ne digitalizēt, ne ievietot interneta vietnēs. Līdz ar to nevar nodrošināt attiecīgo kultūras mantojumu saglabāšanu un pieejamību digitālajā vidē.

Saeima likumprojektam šīs dienas sēdē piešķīra steidzamību, un galīgajā lasījumā to paredzēts pieņemt 18.decembrī.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt