Ārlietu komisijas deputāti vizītē Uzbekistānā tiekas ar ES un ASV vēstniekiem

(08.10.2014.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti vizītes Uzbekistānā ietvaros trešdien, 8.oktobrī, tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstnieku un Eiropas Savienības (ES) delegācijas vadītāju, un ES valstu vēstniekiem Uzbekistānas Republikā.

Vēstnieki sarunā ar Ārlietu komisijas delegāciju uzsvēra, ka savā darbā šajā Centrālāzijas valstī guvuši apliecinājumu – Uzbekistānas tauta uzticas Latvijai un tās diplomātiem, jo abas valstis vieno kopīga pagātne, kas veicinājusi savstarpējo sapratni un uzticību. Īpašs nopelns Latvijas un Uzbekistānas veiksmīgajā sadarbībā ir mūsu valsts vēstniecības darbam šajā valstī, uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, atzīmējot – Latvija ir vienīgā no Baltijas un Ziemeļeriopas valstīm, kurai ir diplomātiskā pārstāvniecība Uzbekistānā.

Sarunās O.Ē.Kalniņš informēja vēstniekus par Latvijas gatavošanos savai pirmajai prezidentūrai ES Padomē nākamā gada pirmajā pusē, tostarp par Austrumu Partnerības samitu, kas nākamā gada maijā notiks Rīgā. Uzsverot Centrālāzijas virzienu kā vienu no Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm, komisijas priekšsēdētājs akcentēja tādas Latvijas prezidentūras darba jomas kā lauku attīstība, izglītība un energoefektivitāte.

ASV vēstnieks Uzbekistānā sarunā īpaši atzīmēja Latvijas ieguldījumu un vadošo lomu ES sadarbībā ar Centrālāzijas valstīm un atzina, ka augstu vērtē Latvijas diplomātu darbu šajā jomā.

Tiekoties ar vēstniekiem, pārrunāti arī notikumi Ukrainā, drošības situācija reģionā un Ķīnas aizvien pieaugošā loma pasaules ekonomikā, kā arī Krievijas faktors reģiona ģeopolitisko norišu kontekstā.

Vizītes ietvaros delegācijai plānotas tikšanās arī ar Uzbekistānas parlamenta Senāta Ārējo politisko jautājumu komisijas priekšsēdētāju un Uzbekistānas parlamenta Likumdošanas palātas Starptautisko lietu un starpvaldību sakaru komisijas priekšsēdētāju, kā arī Uzbekistānas Ārējo ekonomisko attiecību, investīciju un tirdzniecības ministrijas, kā arī Ārlietu ministrijas amatpersonām. Tāpat delegācijai paredzēta tikšanās ar Samarkandas pašvaldības – Hokimijāta vadību, kā arī Latvijas vēstniecības apmeklējums.

Pēc Uzbekistānas Republikas parlamenta Olij Madžlis (Oliy Majlis) Senāta Ārējo politisko jautājumu komisijas uzaicinājuma Saeimas Ārlietu komisijas delegācija no 7. līdz 12.oktobrim uzturas vizītē Uzbekistānā. Delegāciju vada Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, un tās sastāvā ir komisijas sekretāre Inese Aizstrauta un komisijas deputāti Atis Lejiņš (Vienotība), Valdis Zatlers (RP) un Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK).





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā