Solvita Āboltiņa pateicas Ungārijas vēstniekam par darbu Latvijā

(06.08.2014.)

„Latvijas un Ungārijas attiecības pēdējo gadu laikā kļuvušas ciešākas, jo īpaši parlamentārā līmenī, ko iezīmē pieredzes apmaiņa gan komisiju un deputātu, gan darbinieku līmenī. Tas bija iespējams, pateicoties jūsu personīgajam ieguldījumam un aktīvajam darbam, tostarp, organizējot Ungārijas parlamenta priekšsēdētāja vizīti Latvijā.” To Ungārijas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Latvijā Gāboram Dobokai (Gábor Dobokay) trešdien, 6.augustā, tikšanās laikā sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Vēstnieks Latvijas parlamentā bija ieradies atvadu vizītē. 

Pēdējie gadi Latvijas un Ungārijas divpusējās attiecībās bijuši piepildīti ar svarīgiem notikumiem gan politiskajā dialogā, gan sadarbībā drošības un kultūras jomās, uzsvēra S.Āboltiņa. Vēstnieka kadences laikā Ungārija bija prezidējošā valsts gan Eiropas Savienības (ES) Padomē, gan Višegradas grupā. Mūsu valsts augstu vērtē pieredzes apmaiņu ar Ungārijas ārlietu dienestu, Latvijai gatavojoties savai pirmajai prezidentūrai ES Padomē nākamā gada pirmajā pusē, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāta politiskā situācija Latvijā un mūsu valsts ekonomikas attīstība. Vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas spēju izkļūt no finanšu un ekonomiskās krīzes. Savukārt S.Āboltiņa aktualizēja abu valstu potenciālu stiprināt ekonomiskās saites.

Puses bija vienisprātis, ka arī drošība ir viena no abu valstu sadarbības prioritātēm. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvija līdz 2020.gadam apņēmusies palielināt izdevumus aizsardzībai līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta. Drīzumā gaidāma arī Latvijas aizsardzības ministra vizīte Ungārijā.

Runājot par turpmāko abu valstu sadarbību, S.Āboltiņa uzsvēra, ka ir būtiski stiprināt Baltijas valstu un Višegradas valstu - Čehijas, Ungārijas, Slovākijas un Polijas, kā arī Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) un Višegradas valstu sadarbības formātus. Mazos, līdzīgi domājošu ES valstu blokos var efektīvāk diskutēt un panākt vienotu pozīciju aktuālajos jautājumos, akcentēja Saeimas priekšsēdētāja. Tāpat puses bija vienisprātis, ka parlamentāro sadarbību var paplašināt arī ES līmenī, stiprinot abu valstu parlamentu Ārlietu un Eiropas lietu komisiju sadarbību.

Latviju un Ungāriju vieno ciešas saites arī tūrisma un kultūras jomās. S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumos plaši iesaistās viesi no Ungārijas; arī Rīgā notikušajā Pasaules koru olimpiādē piedalījās četri Ungārijas kori.

Vēstnieks savu kadenci Latvijā uzsāka 2011.gadā. Iepriekš strādājis savas valsts iekšlietu un ārlietu struktūrās, kā arī pārstāvniecībās Jordānijā un Vācijā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157646213626882
Video: https://www.youtube.com/watch?v=KWYBvMWUClI&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde