Cilvēktiesību komisija norāda uz policijas kūtrumu, aizsargājot cilvēku pamattiesības

(18.06.2014.)

„Neskaitāmie gadījumi, kad denacionalizēto namu īpašnieki ar brutālām metodēm piespiež īrniekus pēkšņi atstāt savus mājokļus, mūsdienu tiesiskajā, demokrātiskajā valstī ir prātam neaptverami. Šai patvaļai un visatļautībai ir jādara gals. Virkne cilvēku ne tikai kļuvuši par situācijas ķīlniekiem, bet arī jūtas tiesiski neaizsargāti, nejūtot Valsts policijas aizsardzību. Tādēļ aicinām iespējami drīzākā laikā uz komisijas sēdi ierasties un skaidrot situāciju iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski un Valsts policijas priekšnieku Inti Ķuzi personīgi.” To trešdien, 18.jūnijā, pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdes sacīja komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

„Jaunie namīpašnieki pielieto tādas brutālas metodes kā elektrības, kanalizācijas, ūdens un siltumpadeves atslēgšana, dzīvokļu durvju aizslēgšana tā, ka cilvēki netiek savā mājoklī ne iekšā, ne ārā, dzīvoklī pretēji īrnieku gribai izmitināti sveši cilvēki – it kā apsardzes nolūkiem. Ir draudi īrniekiem, arī fiziska ietekmēšana. Tiesībsarga biroja pārstāvji atzina, ka šajos gadījumos saskatāmi būtiski cilvēktiesību pārkāpumi,” sacīja I.Mūrniece.

„Tomēr Valsts policija rīkojas pārāk kūtri, aizbildinoties, ka nav tiesīga iejaukties privātos strīdos un atsakās uzsākt kriminālprocesus, jo neesot saskatāms nodarījuma sastāvs,” komisijas sēdē dzirdēto komentē komisijas priekšsēdētāja.

Policija nedrīkst aizmirst par savu pamatpienākumu – aizsargāt cilvēkus un uzraudzīt likumu ievērošanu, sacīja komisijas priekšsēdētājas biedrs Boriss Cilevičs, vēršot uzmanību, ka likumā ir teikts - namīpašnieku maiņas gadījumā jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā saimnieka noslēgtie īres līgumi, un kādos gadījumos tos var lauzt. „Ja policijai neviens nevar uzrādīt tiesas lēmumu par īrnieku izlikšanu, likumpārkāpums ir acīmredzams. Policija nedrīkst gaidīt, kamēr notiks vardarbība,” uzsver B.Cilevičs.

Komisijas deputāti bija vienisprātis, ka Valsts policijai jāizstrādā iekšējā kārtība, kas skaidri nosaka, kā policistiem rīkoties šādos gadījumos, piemēram, noteikt pienākumu prasīt namīpašniekiem vai izīrētājiem uzrādīt īres līgumu vai tiesas spriedumu par izlikšanu.

Komisijas deputātu tikšanās ar I.Ķuzi paredzēta ceturtdien, 19.jūnijā, plkst. 13.00., 403.telpā Jēkaba ielā 16.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt