D.Reizniece-Ozola: zinātnisko institūtu strukturālajā reformā galvenais ir kvalitāte, nevis kvantitāte

(17.06.2014.)

„Vai kvantitāte nozīmē kvalitāti un, lai zinātnisko institūtu atzītu par veiksmīgu, tajā jāstrādā vismaz 25 zinātniekiem? Vai zinātnisko institūtu un augstskolu pētniecības centru apvienošana pēc ģeogrāfiskā izvietojama ir labākais variants? Kāpēc nav analīzes par nepieciešamo zinātnes finansējuma pieaugumu plānoto mērķu sasniegšanai? Šie ir daži no jautājumiem, kas Izglītības un zinātnes ministrijai jāanalizē pirms informatīvā ziņojuma par Latvijas zinātnes strukturālo reformu virzīšanas apstiprināšanai Ministru kabinetā.” To otrdien, 17.jūnijā, sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola.

Komisijas deputāti, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un zinātnes nozares pārstāvji diskutēja par IZM sagatavoto informatīvo ziņojumu „ Par Latvijas zinātnes strukturālās reformas īstenošanu līdz 2015.gada 1.jūlijam”.
Latvijas zinātnes strukturālās reformas paredz zinātnisko institūtu autonomijas veicināšanu, bāzes finansējuma pārdales modeļa maiņu, veicināt zinātnisko institūtu sasaisti ar augstākās izglītības iestādēm, sabiedrības vajadzībām un tautsaimniecību, kā arī zinātnisko institūtu konsolidāciju, deputātus informēja IZM pārstāvji.

„Plānojot augstāko izglītības iestāžu un zinātnisko institūtu apvienošanos, vispirms jāanalizē, ar ko katrs zinātniskais institūts un augstskola nodarbojas. Šajā ziņojumā pārāk liela loma ir ģeogrāfiskajam dalījumam – Rīga un pārējā valsts,” sacīja komisijas priekšsēdētāja.

D.Reizniece-Ozola rosināja ministriju zinātnisko institūtu strukturālās reformas skatīt kopā ar iespējamo augstākās izglītības iestāžu pārvaldes modeļa maiņu. Zinātniskajiem institūtiem, kas apvienotos ar augstskolām, projektu īstenošana varētu kļūt lēna un sarežģīta, ņemot vērā saimniecisko lēmumu risināšanu augstskolās, sacīja komisijas priekšsēdētāja, uzsverot, ka tas apgrūtinātu zinātnieku sadarbību ar uzņēmējiem. 

Tāpat komisijas priekšsēdētāja akcentēja, ka nepieciešams izstrādāt īpašu pieeju finansējuma pārdalē tiem zinātniskajiem institūtiem, kas izmanto valsts nozīmes pētniecības infrastruktūru. 

Komisijas deputāti pauda bažas, ka ministrija nav pietiekami rīkojusies, lai zinātniekiem mazinātu birokrātisko slogu. IZM pārstāvji atzina, ka ir pieļautas kļūdas, radot tik smagnēju birokrātisko nastu, taču vienlaikus atzina, ka ministrijas spēkos būs mazināt atskaitīšanos par valsts budžeta izlietojumu. 

Savukārt zinātnes pārstāvji vērsa ministrijas uzmanību, ka informatīvajā ziņojumā nav ņemtas vērā tādas aktuālas zinātnes pamatproblēmas kā zinātnes finansējuma neprognozējamība, zinātnieku atalgojuma nestabilitāte un kvalitātes krišanās vairākās zinātņu nozarēs. 



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde