Saliedētības komisija izbraukuma sēdē tikās ar Grebenščikova vecticībnieku draudzi

(28.05.2014.)

Lai iepazītos ar Latvijas vecticībnieku tradīcijām kā nozīmīgu mūsu valsts kultūrvēstures daļu, Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija trešdien, 28.maijā, izbraukuma sēdē Grebenščikova draudzes dievnama kompleksā tikās ar Grebenščikova vecticībnieku draudzes pārstāvjiem. Tikšanās laikā pārrunāta arī vecticībnieku tradīciju saglabāšana un Latvijas vecticībnieku draudžu sadarbība.

„Starpkaru Latvijas laika vecticībnieku attiecības ar Latvijas valsti ir ļoti labs patriotisma, tolerances un integrācijas paraugs. To mums vajag atkārtot atbilstīgi modernās pasaules prasībām. Ar Grebeņščikova vecticībnieku draudzes dievnama apmeklējumu gribu pievērst deputātu, Kultūras ministrijas, mediju un visas sabiedrības uzmanību vecticībnieku nozīmei gan kā Latvijas kultūrvēsturiskajai tradīcijai, gan sabiedrības saliedētības jomā,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

Uz komisijas priekšsēdētāja jautājumu par to, ko Latvijas vecticībnieki sagaida no valsts, kā būtiskākā prioritāte tika minēts atbalsts lūgšanu nama ikonu restaurēšanai un saglabāšanai. Patlaban finansējums šim mērķim tiek vākts ziedojumos no draudzes locekļiem, taču tas ir nepietiekams, informēja vecticībnieku draudzes padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Lotko. Vienlaikus viņš akcentēja, ka vecticībniekiem ir svarīgi nodrošināt drošību savos lūgšanu namos, it īpaši Latgalē, kur bieži notiek zādzības, tostarp ikonu zādzības.

Sarunas noslēgumā I.Latkovskis pauda cerību, ka nākamā gada valsts budžetā tiks ņemtas vērā arī vecticībnieku intereses un viņi tiks uzskatīti par Latvijas kultūras mantojuma neatņemamu sastāvdaļu, un aicināja vecticībniekus būt patriotiskiem pret Latvijas valsti un radoši mijiedarboties ar latvisko kultūrvidi. Vienlaikus komisijas priekšsēdētājs aicināja arī Latvijas medijus vairāk uzmanības pievērst Latvijas vecticībnieku dzīvesveidam un tradīcijām kā mūsu valsts kultūrvēsturiskajam mantojumam.

Tikšanās laikā komisijas deputātiem bija iespēja apskatīt Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes lūgšanu namu, kurš ir lielākais vecticībnieku dievnams pasaulē. Tas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā