Saeima Muzeju naktī piedāvā smelties olimpisko dzintara un latvju zīmju spēku

(17.05.2014.)

Godinot latvju zīmes un dzintaru kā mūsu zemes simbolus un spēka avotus, kas dod enerģiju arī mūsu valsts sportistiem, Saeimas nams Muzeju naktī šogad piedāvā stāstu par mūsu olimpiešu ceļu uz sasniegumiem XXII Ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos. Saeimas nama viesiem būs iespēja noteiktā laikā satikt medaļniekus, bet ekspozīcijā „Varenie dzintara spēki no Latvijas” varēs aplūkot olimpiešu sporta inventāru un formas, kā arī vērot Soču Olimpisko spēļu spilgtākos mirkļus, kas fiksēti fotogrāfijās un videoierakstos. Saeimas nams apmeklētājiem būs atvērts sestdien, 17.maijā, no pulksten 18.00 līdz 24.00.

Saeimas nama Dzeltenajā zālē varēs apskatīt grāmatu izstādi, kas veltīta vēsturiskajām liecībām – mūsu labāko sportistu startiem olimpiskajās spēlēs. Paši medaļnieki iepazīstinās ar jauniznākušo grāmatu „Latvija Sočos”, un šajā pasākumā aptuveni stundu pēc Saeimas nama atvēršanas apmeklētājiem būs iespēja uz īpašas Muzeju nakts kartītes iegūt olimpiešu autogrāfus. Tā būs unikāla iespēja Muzeju naktī Saeimā satikt medaļniekus - Martinu Dukuru, Andri Šicu, Juri Šicu, Elīzu Tīrumu, Oskaru Melbārdi, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu.

Pasākuma ietvaros Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa svinīgi pasniegs atzinības rakstus Martinam Dukuram, Tomasam Dukuram, Dainim Dukuram, Leldei Priedulēnai, Mihailam Arhipovam un Marekam Mezencevam par augstajiem sasniegumiem XXII Ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos un Latvijas vārda nešanu pasaulē.

Latvju zīmes nes enerģiju un spēku, kas palīdz gūt sasniegumus un izcīnīt olimpiskās medaļas – par to ir pārliecināti mūsu olimpisko spēļu medaļnieki. Tādēļ īpašā ekspozīcijā, aplūkojot Latvijas olimpiešu sporta formas un sacensību inventāru, būs iespēja vairāk uzzināt par latvju zīmju spēku un enerģiju - panākumu atslēga slēpjas arī pareizajā zīmju skaitā un izvēlēto ornamentu stiprumā.

Savukārt fotoizstādē „Varenie spēki no Latvijas” būs apskatāmi šī gada Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos fiksētie Latvijas Olimpiskās komandas dalībnieku spilgtāko emociju fotomirkļi.

Parlamenta bibliotēkā varēs apskatīt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma priekšmetu izstādi, kas veltīta Latvijas desmitgadei Eiropas Savienībā un NATO.

Ikviens Saeimas nama apmeklētājs Muzeju naktī aicināts piedalīties konkursā – uzņemt pašbildi ar sevi vai kopā ar ģimeni un draugiem, attēlojot, kur slēpjas Latvijas spēks. Fotogrāfiju nepieciešams augšupielādēt Instagram, pievienojot #LatvijasSpēks. Oriģinālāko attēlu autori saņems pārsteiguma balvas.

Saeimas nams Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vērs jau piekto gadu pēc kārtas. Līdzās ekspozīcijām apmeklētāji, kā ierasts, varēs apskatīt arī parlamenta interjeru un Sēžu zāli.

Muzeju nakts Saeimā šogad tiek organizēta sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju.

Ņemot vērā lielo interesi par Saeimas apmeklējumu, ģimenēm ar maziem bērniem ieeja Saeimā tiks nodrošināta bez rindas. Savukārt cilvēki ar kustību traucējumiem parlamentā varēs iekļūt pa atsevišķu ieeju.

Sestdienas vakarā ierodoties parlamenta ēkā, apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu, kas, ieejot Saeimas namā, jāuzrāda darbiniekam, kā arī jāiziet drošības pārbaude. Drošības apsvērumu dēļ lūdzam neienest Saeimas ēkā citiem apmeklētājiem bīstamus priekšmetus, kā arī neierasties alkohola reibumā. Apmeklētājiem ir jāpakļaujas Saeimas drošības dienesta un Saeimas darbinieku norādījumiem. 

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas katru gadu vienlaikus notiek visā Eiropā. Šogad Latvijā noslēgsies Muzeju nakts trīs gadu cikls, kas aizsākās 2012.gadā. Iepriekš šī starptautiskā pasākuma vienojošie elementi bija mūsu valsts zilā jūra un zaļais mežs, bet šī gada tematika būs sarkanā krāsa - dzintars.

 

Martins Dukurs aicina Muzeju naktī apmeklēt Saeimu: https://www.youtube.com/watch?v=BSVZN_k8cL4
Videosižeta izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt