Saliedētības komisijā diskutē par nākamā gada prioritātēm diasporas saiknes stiprināšanai ar Latviju

(26.03.2014.)

Lai diskutētu par 2015.gada valsts budžeta finansējumu un prioritātēm latviešu diasporas saiknes ar Latvijas valsti un sabiedrību stiprināšanai, Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija trešdien, 26.martā, uz sēdi bija aicinājusi latviešu diasporas organizāciju pārstāvjus.

„Diaspora ir vairāku nozaru ministriju un citu institūciju pārziņā, tāpēc nākamā gada valsts budžeta kontekstā saistībā ar finansējumu diasporai ir jāveic liels koordinēšanas darbs,” sēdē uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēdis Jānis Kukainis informēja, ka PBLA prioritātes 2015.gadam ir tālmācības programmu izveide diasporas bērniem un atbalsts pedagogu, kas strādā ar reemigrējušajiem bērniem, kvalifikācijas celšanai. Eiropas Latviešu apvienības (ELA) priekšsēdētājs Aldis Austers sacīja, ka ELA prioritātes nākamā gada finansējumam ir latviskās izglītības pieejamība, kultūras saiknes uzturēšana, pilsoniskās aktivitātes, kā arī pašorganizēšanās veicināšana.

Kultūras ministrijas pārstāve deputātus informēja, ka saistībā ar latviešu diasporu ministrija tāpat kā iepriekšējos gados kā prioritāti arī nākamajā gadā plānojusi ikgadējās konferences „Latvieši pasaulē – piederīgi Latvijai” organizēšanu, kā arī nacionālās identitātes un piederības sajūtas stiprināšanu un citus diasporas pasākumus. Savukārt Izglītības ministrijai (IZM) diasporas kontekstā nākamgad nepieciešams finansējums tālmācības izveidei un diasporas skolu tiešajam atbalstam, teica IZM pārstāve.

Ārlietu ministrijas (ĀM) Speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe deputātiem sacīja, ka ĀM kā prioritātes nākamajam gadam izvirzījusi komunikāciju ar diasporu, izmantojot modernās tehnoloģijas. Savukārt Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Aija Bauere uzsvēra nepieciešamību nākamgad rast finansējumu diasporas bērnu nometņu organizēšanai.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt