Tautsaimniecības komisija: pretendējot uz valsts iepirkumu, jābūt nomaksātiem visiem nodokļiem

(19.03.2014.)

Uzņēmējiem, kuri pretendē uz valsts iepirkumiem, jābūt nomaksātiem visiem nodokļiem. To trešdien, 19.martā, lēma Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstot grozījumus Publisko iepirkumu likumā.

Likumprojekta autori norāda, ka likuma grozījumi nepieciešami, lai veicinātu regulāru nodokļu nomaksu, izskaužot gadījumus, kad nodokļu parādi tiek nomaksāti tikai pēc uzvaras valsts vai pašvaldību iepirkumos. Patlaban likums paredz, ka valsts iestādes nodokļu nomaksu pārbauda tikai uzņēmējam, kurš uzvarējis iepirkuma konkursā.

Valsts un pašvaldību iestādes, pārbaudot visus pretendentus jau iepirkuma sākuma brīdī, izslēgtu no dalības tālākajā konkursā nodokļu nemaksātājus. Pašreizējā likuma redakcija pieļauj, ka pretendents nodokļus nomaksā tikai tad, ja tiek pasludināts par iepirkuma uzvarētāju. Ja visi uzņēmēji zinātu, ka tiks izslēgti no iepirkuma konkursa par nenomaksātiem nodokļiem, tā būtu motivācija godprātīgi maksāt nodokļus, skaidroja komisijas deputāts un viens no grozījumu iniciatoriem Klāvs Olšteins.

Grozījumi paredz, ka uzņēmējam iepirkuma izsludināšanas dienā nedrīkstēs būt nodokļu parādi, citādi iepirkuma pasūtītājs komersantu varēs izslēgt no turpmākās dalības iepirkuma konkursā. Pašlaik likums uzņēmējam ļauj nodokļu parādu nomaksāt 10 darbadienu laikā, ja iepirkuma komisija ar konkrēto pretendentu plāno slēgt līgumu.

Komisijas deputāti arī interesējās, vai šie grozījumi pašvaldībām neuzliktu lielāku administratīvo slogu, pārbaudot datus.

Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile šodien deputātiem sacīja, ka pašlaik praksē valsts un pašvaldību iestādes iepirkuma līgumus neslēdz ar pretendentiem, kuri konkursa noslēguma dienā ir nodokļu parādnieki. Nosacījums, ka ir iespējams piedalīties iepirkuma konkursā ar nodokļu parādu un tos nomaksāt tikai uzvarētājam, likumā tika iestrādāts 2009.gadā. Turklāt Eiropas Savienības topošās direktīvas šajā jomā ir vērstas uz uzņēmēju pašdeklarāciju un tikai uz iepirkuma uzvarētāju pārbaudi.

Savukārt Pašvaldību savienības iepirkumu speciāliste Daina Dzilna deputātus informēja, ka, pārbaudot visus pretendentus, pagarinātos izsludinātā iepirkuma termiņš, kā arī līdz ar šiem grozījumiem būtu jāmaina arī centralizētā iepirkumu sistēma, kura pavisam nesen sākusi strādāt.

Publisko iepirkuma likuma grozījumus trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt