Saliedētības komisija aicina uz principiālu nostāju par vienotu un nedalāmu Ukrainu

(05.03.2014.)

Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija aicina uz principiālu nostāju par vienotu un nedalāmu Ukrainu un konflikta risinājumu bez militāras iejaukšanās visus Latvijas iedzīvotājus neatkarīgi no cilvēku nacionālās, reliģiskās un valstiskās piederības, Latvijas politiķus, kā arī Latvijā esošās ukraiņu biedrības un sabiedriskās organizācijas. Tas teikts trešdien, 5.martā, komisijas vienbalsīgi pieņemtajā aicinājumā par atbalstu Ukrainas suverenitātei un miermīlīgam konflikta risinājumam.

„Esmu gandarīts, ka komisijas deputāti šo aicinājumu pieņēma vienbalsīgi. Tas nozīmē Latvijas politiķu vienotu un skaidru nostāju pret jebkādiem argumentiem par Ukrainas dalīšanu vai Krievijas karaspēka klātbūtni. Šobrīd mēs runājam par Krimu Ukrainā, bet vienlaikus - arī par Latviju,” uzsver Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis.

Tieši šobrīd Latvijas politiķiem neatkarīgi no partijas piederības un par spīti domstarpībām daudzos jautājumos ir vēsturiski nozīmīga iespēja apliecināt saliedētību. Konfliktsituācija Ukrainā ir vēsturisks izaicinājums arī mūsu saliedētībai, pārbaudot, cik nobriedusi un atbildīga ir Latvijas sabiedrība, aicinājumā pausto akcentē komisijas priekšsēdētājs.

Komisija šajā aicinājumā arī akcentē, ka notikumi Ukrainā rada nopietnus valsts šķelšanas un arī globālas katastrofas draudus. „No Eiropas vēstures mēs zinām nežēlīgas mācības, kur noved suverēnu valstu sašķelšana ar militāra spēka pielietošanu. Mums var atšķirties uzskati par Ukrainas konflikta cēloņiem un risinājuma taktiskajiem paņēmieniem, taču, ja patiesi vēlamies izvairīties no globālas katastrofas, mums jābūt vienotiem konflikta risinājuma pamatprincipos. Mūsu pārliecību un rīcību vienojošie pamatprincipi ir suverēna, vienota un nedalāma Ukraina, kā arī miermīlīgs risinājums bez citas valsts karaspēka klātbūtnes vai militāras agresijas draudiem,” teikts aicinājumā.

Tāpat aicinājumā akcentēts, ka deputāti aicina izvairīties no tādas rīcības un retorikas, kas veido saspīlējumu iekšpolitikā un šķeļ Latvijas sabiedrību.


Aicinājuma teksts

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt