Deputāti neatbalsta pieprasījumu par ES struktūrfondu apguvi zināšanu ekonomikas attīstībai

(20.02.2014.)

Saeimas Pieprasījumu komisija ceturtdien, 20.februārī, skatīja Saeimas deputātu pieprasījumu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu apguvi zināšanu ekonomikas attīstībai. Sarunā ar izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti deputāti secināja, ka valdības darbs šī jautājuma risināšanā aktīvi rit uz priekšu, tādēļ nolēma šo pieprasījumu neatbalstīt.

Tomēr deputāti bija vienisprātis, ka uz zināšanām balstītas tautsaimniecības attīstībā īpaši nozīmīga loma būs veiksmīgai ES struktūrfondu finansējuma apguvei šim plānošanas periodam, proti, 2014.-2020.gadam un par šo tematu jāturpina padziļinātas diskusijas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

Viens no pieprasījuma iesniedzējiem, Pieprasījumu komisijas deputāts Ivars Zariņš vērsa uzmanību uz pretrunām zinātnes attīstības plānošanas dokumentos un, izsakot šaubas par plānu izpildes iespējām, norādīja uz pārlieku ambiciozajiem mērķiem. Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Sanda Liepiņa uzsvēra, ka zinātnes attīstība plānota, balstoties uz rūpīgu esošās situācijas analīzi. 

Tāpat I.Zariņš akcentēja, ka plānošanas dokumentos nav skaidri norādīts uz inovāciju attīstībai paredzēto finansējumu. I.Druviete sacīja, ka turpmākajā plānošanas periodā prioritāte ir ieguldījumi cilvēkresursos, nevis infrastruktūras attīstībā, kā tas bijis līdz šim. I.Zariņš uzsvēra, ka pētniecības infrastruktūrā ir investēts pietiekami daudz, taču jau pašlaik gan zinātnieki, gan uzņēmēji sastopas ar grūtībām uzsākt produktu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu, jo trūkst inovatīvas infrastruktūras. 

Ņemot vērā pasaules tendences, mainās attieksme pret zinātni un tai tiek samazināts finansējums, taču Latvijai, gudri un pārdomāti izlietojot ES finansējumu, ir iespējams panākt un pat apsteigt zinātnes jomā attīstītās valstis, uzsvēra komisijas deputāts Andris Buiķis (Vienotība). 

I.Druviete sacīja, ka sarunas ar Eiropas Komisiju vēl turpinās un tās nav neveiksmīgas – ir izdevies pieņemt nepieciešamos plānošanas dokumentus, kas paaugstina Latvijas izredzes palielināt struktūrfondu ieguldījumus pētniecībā un zinātnē 2014.-2020.gadā. Pašreiz plānotais ES struktūrfondu finansējums zinātnes un tehnoloģiju, un inovāciju attīstībai paredzēts 558 miljonu eiro apmērā. Deputāti tiks informēti par sarunu turpinājumu saistībā ar detalizētās plānošanas procesu.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli ne mazāk kā desmit deputāti var rakstveidā iesniegt pieprasījumus Ministru kabineta locekļiem. Par pieprasījuma pieņemšanu vai noraidīšanu lemj Saeima.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt