Tautsaimniecības komisija: jāatsakās no termiņuzturēšanās atļauju kvotām

(19.02.2014.)
Gallery

Jāatsakās no termiņuzturēšanās atļauju kvotām, izsniedzot šādas atļaujas ārvalstniekiem pret nekustamā īpašuma iegādi, kā arī no ieceres piešķirt uzturēšanās atļaujas, ja valsts budžetā iemaksāti 50 tūkstoši eiro. Par to trešdien, 19.februārī, vienojās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti, caurlūkojot grozījumus Imigrācijas likumā.

Saeima pagājušā gada 31.oktobrī kā steidzamus galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Imigrācijas likumā, nosakot kvotas uzturēšanās atļauju izsniegšanai pret nekustamā īpašuma iegādi. Savukārt Valsts prezidents pērn novembrī likuma grozījumus atgrieza Saeimai otrreizējai caurlūkošanai, akcentējot atsevišķu likumā veikto grozījumu pretrunīgumu.

Tāpat Tautsaimniecības komisija šodien konceptuāli vienojās mainīt darījumu slieksni, no kura ārvalstniekam var tikt piešķirta uzturēšanās atļauja. Termiņuzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem varēs saņemt, ja ārvalstnieks iegādājies un tam pieder viens apbūvēts nekustamais īpašums, kura vērtība ir ne mazāka kā 250 tūkstoši eiro. Iepriekš likuma grozījumos tika noteikts, ka nekustamā īpašuma vērtībai jābūt 150 tūkstoši eiro.

„Deputātiem vēl būs jālemj par minimālā sliekšņa noteikšanu nekustamā īpašuma kadastrālajām vērtībām, kā arī par likuma spēkā stāšanās brīdi. Paredzamas diskusijas par papildu iemaksu valsts budžetā 25 tūkstošus eiro apjomā, jo daļa deputātu uzskata, ka tas būtu izsakāms procentuālā izteiksmē no nekustamā īpašuma vērtības,” informē komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

Vairāki komisijas deputāti šodien arī rosināja diferencēt slieksni nekustamā īpašuma iegādei Rīgā un ārpus tās. Saeimas Juridiskais birojs gan šodien sēdē norādīja, ka šajā likumprojektā nevar ieviest diferencētu slieksni, jo, saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, skatot priekšlikumus otrreizējai caurlūkošanai, izskatāmi tikai Valsts prezidenta iebildumi. Līdz ar to dažādus sliekšņus uzturēšanās atļauju iegūšanai varētu ieviest, ja šo ierosinājumu iekļautu jaunā likumprojektā, norāda komisijas priekšsēdētājs.





Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”