Saeima izskata parlamentārās izmeklēšanas komisijas Ķemeru sanatorijas jautājumā gala ziņojumu

(30.01.2014.)

Saeima ceturtdien, 30.janvārī, izskatīja parlamentārās izmeklēšanas komisijas Ķemeru sanatorijas jautājumā gala ziņojumu.

 Darba gaitā izmeklēšanas komisija vairākkārt Ķemeru sanatoriju apmeklējusi klātienē, pieprasījusi nepieciešamo informāciju no tiesībsargājošajām iestādēm un institūcijām, kā arī uzklausījusi vairākas personas, pauž izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Dāvis Stalts.

 Iepazīstoties ar situāciju un analizējot pieejamo informāciju, komisija secinājusi, ka ir nepieciešams tūlītējs risinājums, lai apturētu kultūrvēsturiskās sanatorijas ēku bojāeju. Tāpat, izvērtējot sanatorijas attīstības perspektīvas, nepieciešams nodrošināt aktīvu valsts un pašvaldības iesaisti tās turpmākajā attīstībā.

Noslēdzot parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbu, D.Stalts kā komisijas panākumu min sākto kriminālprocesu un valsts aizdevuma piešķiršanu Jūrmalas domei, kā arī valstij radušos zaudējumu aprēķināšanu kultūrvēsturisko pieminekļu bojājumu dēļ. Komisija arī lūgusi ģenerālprokuratūru vērtēt Privatizācijas aģentūras darbu attiecībā uz valsts interešu aizsardzību sanatorijas privatizācijas gaitā, kā arī izstrādājusi grozījumus Ķemeru nacionālā parka likumā, kas jau pieņemti Saeimā.

Komisijas gala ziņojumā sniegti arī priekšlikumi, tostarp ierosinājums kurortoloģijas funkciju saglabāšanu un uzturēšanu Ķemeru nacionālā parka teritorijā nostiprināt jaunā likumā, kā arī palielināt Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas kompetenci kultūras pieminekļu uzraudzībā. Komisija arī uzskata, ka viens no risinājumiem būtu Ķemeru sanatorijas nonākšana Jūrmalas pašvaldības īpašumā.

Komisija darbu sāka pagājušā gada 18.aprīlī, un tajā darbojās vēl 12 deputāti.

Izmeklēšanas komisija tika izveidota, lai parlamentā izvērtētu Ķemeru sanatorijas pārvaldīšanas juridisko un faktisko situāciju, privatizācijas tiesiskumu un privatizācijas līguma izpildi, kā arī situāciju saistībā ar SIA „Ominasis Latvia” maksātnespēju.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Ķemeru sanatorijas jautājumā gala ziņojums pieejams: http://ej.uz/rkrm

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde