Parlamentārās izmeklēšanas komisija aicinās valdību nekavējoties rīkoties, lai apturētu Ķemeru sanatorijas bojāeju

(17.01.2014.)

Noslēdzot Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Ķemeru sanatorijas jautājumā darbu, komisijas deputāti lēmuši kā patstāvīgo priekšlikumu Saeimā virzīt uzdevumu Ministru kabinetam rast tūlītēju risinājumu Ķemeru sanatorijas ēku bojāejas apturēšanai, kā arī, piedaloties ekspertiem, izvērtēt objekta attīstības perspektīvas un ar valsts un pašvaldības aktīvu iesaistīšanos nodrošināt Ķemeru sanatorijas kultūrvēsturiskā kompleksa darbības ilgtspēju, informē komisijas priekšsēdētājs Dāvis Stalts, uzsverot, ka ir jāmaina pasīvā attieksme pret Latvijai nozīmīgiem kultūrvēsturiskajiem objektiem.

Komisija pieņēmusi gala ziņojumu, to parakstījuši visi komisijas deputāti, no kuriem divi – ar atrunām.

Vērtējot komisijas deviņos mēnešos paveikto, D.Stalts kā panākumus min sākto kriminālprocesu un valsts aizdevuma piešķiršanu Jūrmalas domei, kā arī valstij radušos zaudējumu kultūrvēsturisko pieminekļu bojājumu dēļ aprēķināšanu. Tāpat komisija izstrādājusi grozījumus Ķemeru nacionālā parka likumā, kas jau pieņemti galīgajā Saeimā.

Tāpat komisija vērsusies ģenerālprokuratūrā ar lūgumu vērtēt Privatizācijas aģentūras darbu attiecībā uz valsts interešu aizsardzību Ķemeru sanatorijas privatizācijas gaitā.

Vienlaikus D.Stalts atzīst, ka komisija nav varējusi paveikt virkni vēl citu uzdevumu: „Šajā situācijā būtu jāsoda konkrētas amatpersonas, taču noilgums, kā arī milzīgais dokumentu apjoms, kurā apslēptas pārkāpumu pēdas, nav ļāvis komisijai atšķetināt visus vēsturiskos ar privatizācijas procesu saistītos notikums, kuri iespējams bijuši prettiesiski.” Viņš arī akcentē, ka komisija savā darbā koncentrējās uz aktuālajiem notikumiem Ķemeru sanatorijas jautājumā.

Raksturojot izmeklēšanas komisijas deviņus mēnešus ilgo darbu, D.Stalts norāda, ka darbs ir bijis nozīmīgs. „Esam demonstrējuši, ka Latvijā joprojām daļai sabiedrības un politiķu ir nozīmīgs valsts kultūrvēsturiskais mantojums un tautsaimniecības pilnvērtīga atdzimšana, izmantojot Latvijas dabas resursus. Tāpat esam darījuši daudz, lai liktu saprast, ka šis nihilisms turpināties nevarēs, un, lai arī visi komisijas deputāti aktīvi nepiedalījās komisijas darbā, bija jūtama ieinteresētība atrisināt šo valstiski būtisko Ķemeru sanatorijas nākotnes jautājumu,” uzsver komisijas priekšsēdētājs, atzīmējot, ka cīņa par savas valsts vērtībām un gudru izaugsmi ir tikai ceļa sākumā.

Vienlaikus D.Stalts uzsver, ka, noslēdzot komisijas darbu, tās deputāti ir dažādās domās par iespējamiem scenārijiem un tālāko Ķemeru sanatorijas attīstību. Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Ķemeru sanatorijas jautājumā priekšsēdētāja biedrs Arvils Ašeradens komisijas pēdējā sēdē norādīja uz divām turpmākās rīcības alternatīvām - atstāt Ķemeru sanatorijas jautājumu tiesu izpildītāju un citu kompetento personu rokās, ļaut procesam ritēt savu gaitu vai arī veidot objekta attīstības risinājumu. Vienlaikus A.Ašeradens sacīja, ka Ķemeru sanatorija ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tāpēc valstij ir pienākums iejaukties esošajā situācijā, aktīvi rīkojoties tā saglabāšanai.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Ķemeru sanatorijas jautājumā sekretāre Inga Bite pēdējā sēdē sacīja – ir jāapsver iespēja lauzt privatizācijas līgumu un vienlaikus norādīja, ka Jūrmalas domes vēlme risināt Ķemeru sanatorijas ieilgušās problēmas vērtējama pozitīvi un ir atbalstāma.D.Stalts norāda, ka komisija izteikusi viennozīmīgu atbalstu Jūrmalas domes centieniem iegādāties un glābt Ķemeru sanatoriju.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde