Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta gāzes tirgus atvēršanu

(11.12.2013.)
Gallery

Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 11.decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz gāzes tirgus atvēršanu Latvijas uzņēmumiem un mājsaimniecībām.

„Daļa no šī likuma grozījumiem ir atbalstāmi, bet par dažiem viedokļi ir pretrunīgi, tāpēc komisija šodienas sēdē nolēma lūgt Saeimu likumprojektu skatīt pirmajā lasījumā un noteikt pietiekami īsu priekšlikumu iesniegšanas termiņu, lai diskusiju deputāti varētu turpināt jau otrajā lasījumā. Ņemot vērā, ka komisija nav saņēmusi juristu atzinumus par iespējamiem tiesvedības riskiem pēc likuma grozījumu pieņemšanas, lūgsim atbildīgās iestādes tos iesniegt. Tāpat nepieciešams regulatora atzinums par to, kā gāzes tirgus atvēršana varētu mainīt tarifu gala patērētājiem,” sēdē norādīja komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

Pašlaik Latvijas dabasgāzes tirgū darbojas viens uzņēmums – akciju sabiedrība „Latvijas Gāze”, kas nodrošina dabasgāzes iepirkšanu, uzglabāšanu, pārvadi, sadali un tirdzniecību. Mūsu valsts dabasgāzes apgādes sistēma ir savienota tikai ar Lietuvas un Igaunijas sistēmām, bet ne ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, un Latvijai patlaban ir tikai viens dabasgāzes piegādātājs – Krievija, norāda likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā (EM).

EM valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs šodien deputātus informēja, ka 2014.gada 4.aprīlī Latvija saskaņā ar ES direktīvu zaudēs „jauna” gāzes tirgus statusu, kas nozīmē – Latvijai gāzes tirgus ir jāliberalizē. Grozījumi ieviesīs trešo personu piekļuvi dabasgāzes sistēmai, sašķidrinātās dabasgāzes definīciju, kā arī grāmatvedības nodalīšanu dabasgāzes uzņēmumos. Kopumā grozījumi paredzēti 18 likuma pantos. Jautājums, kas rosinās visvairāk diskusiju, būs - vai uzņēmums „Latvijas Gāze” 2015.gadā būs jāsadala divās daļās, izveidojot meitas uzņēmumu, sacīja J.Spiridonovs.

Savukārt Latvijas Gāzes valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis pauda viedokli, ka likuma grozījumi neatbilst uzņēmuma privatizācijas līgumam, līdz ar to pastāv tiesvedības risks un, virzot šo likumprojektu, cietīs mūsu valsts gāzes patērētāji. Alternatīvu gāzes piegādes avotu Baltijas valstīs nav, sacīja A.Dāvis.

Līdz ar grozījumiem likums tiks papildināts arī ar jaunu nodaļu, kas noteiks Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai tiesības sodīt gāzes sistēmas operatoru par likumā noteikto prasību neievērošanu, piemēram, pakalpojumu sniegšanu bez licences.

Tautsaimniecības komisija lūgs Saeimu grozījumus Enerģētikas likumā pirmajā lasījumā skatīt rītdienas, 12.decembra, sēdē.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”