Baltijas Asambleja pauž atbalstu ciešākai Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas integrācijai ES

(02.12.2013.)

Baltijas parlamentārieši pauž vienotu atbalstu Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas centieniem ciešāk integrēties Eiropas Savienībā (ES), teikts Baltijas Asamblejas (BA) prezidija pirmdien, 2.decembrī, pieņemtajā paziņojumā.

BA parlamentārieši, tostarp BA Latvijas delegācijas vadītājs Raimonds Vējonis un delegācijas vadītāja vietnieks Jānis Reirs, šajās dienās Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi piedalās Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas (GUAM) Parlamentārajā Asamblejā (PA).

Atvērta ekonomika, likuma vara un iekļaujoša politika ir ES labklājības stūrakmeņi, un tie pozitīvi ietekmē arī ES austrumu kaimiņus un citas valstis; BA atzinīgi vērtē neatgriezeniskās un ilgtspējīgās politikas un ekonomikas reformas, ko savu iedzīvotāju labā veic GUAM valstis, teikts BA paziņojumā, vienlaikus akcentējot, ka pārmaiņu ātrums ir atkarīgs no katras valsts individuālajiem centieniem. 

Baltijas valstu parlamentu deputāti nosoda spēka pielietošanu Kijevā pret miermīlīgajiem demonstrantiem, kas pauž atbalstu Ukrainas integrācijai ES - fiziska spēka pielietošana ir pret visiem principiem, par ko Austrumu partnerības samitā Viļņā vienojušās partnervalstis, teikts paziņojumā.

Tāpat Baltijas valstu parlamentārieši pauda gatavību dalīties uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē ar GUAM valstīm, ko Baltijas valstis ieguvušas, pievienojoties ES. 

2. un 3.decembrī Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi norisinās GUAM PA 6.sesija. Tajā piedalās Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas, Moldovas, BA, kā arī Višegradas valstu parlamentārieši. Šīs sesijas prioritārie darba kārtības jautājumi ir GUAM ģeopolitiskā vide un tās ietekme uz sadarbību GUAM formātā, kā arī Eiropas un transatlantiskā integrācija.

Informācija par Baltijas Asambleju Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm, kā arī, lai paustu kopēju nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. BA veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katras Baltijas valsts parlamenta.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt