Saeima konceptuāli atbalsta jauna televīzijas bezmaksas apraides modeļa veidošanu

(07.11.2013.)

Lai veidotu jaunu televīzijas bezmaksas apraides modeli, Saeima ceturtdien, 7.novembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. 

Iespējams, ka no nākamā gada 1.janvāra bezmaksas televīzijas apraidē paliks divi sabiedriskās televīzijas kanāli – LTV1 un LTV7, taču kopumā bezmaksas televīzijas programmu tīklā ir piecas vietas. Tādēļ ar šiem likuma grozījumiem paredzēts noteikt pienākumu Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) rīkot konkursu sabiedriskā pasūtījuma ietvaros uz pārējām trim brīvajām televīzijas programmu vietām. 

Likumprojekts paredz, ka NEPLP līgumus par sabiedriskā pasūtījuma izpildi ar konkursa uzvarētājiem varēs slēgt uz laiku līdz trim gadiem, ik pēc gada izvērtējot sabiedriskā pasūtījuma raidījumu kvalitāti.

Šādā veidā tiks veicināta elektronisko plašsaziņas līdzekļu interese izplatīt galalietotājiem bez maksas uztveramas televīzijas programmas, papildus gūstot finansējumu, norāda likumprojekta autori.

Tāpat likumprojekts paredz grozīt obligātās retranslācijas jeb tā dēvētā must carry principa piemērošanu. Komerctelevīzija, kuras programmas tiks retranslētas kabeļtelevīzijā, nevarēs iekasēt maksu no retranslējošā operatora par to programmas daļu, kas veidota sabiedriskā pasūtījuma ietvaros. 

Saeima atbalstīja steidzamības piešķiršanu likumprojektam, un otrajā lasījumā to paredzēts skatīt 21.novembrī. 




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā