Saeima ceturtdien lems par patērētāju tiesību aizsardzības stiprināšanu

(06.11.2013.)

Lai efektivizētu patērētāju tiesību un ekonomisko interešu aizsardzības sistēmu un pastiprinātu reklāmu uzraudzību, Saeima ceturtdien, 7.novembrī, konceptuāli lems par apjomīgiem grozījumiem Negodīgas komercprakses aizlieguma likumā un Reklāmas likumā. 

Otrajā lasījumā Saeima skatīs Mediācijas likumu, lai veicinātu civiltiesisku strīdu risināšanu ārpus tiesas. Savukārt, lai paātrinātu lietu izskatīšanas gaitu administratīvajās tiesās, Saeima pirmajā lasījumāvērtēs grozījumus Administratīvā procesa likumā, kas paredz noteikt, ka tiesai blakus sūdzība par pagaidu noregulējumu jāizskata piecu darba dienu laikā. Pašlaik šis termiņš ir viens mēnesis. 

Tāpat otrajā lasījumā Saeima skatīs grozījumus Jūras vides aizsardzības un pārvaldības likumā, paredzot, ka atļauja vai licence būs nepieciešama arī par dažādu kabeļu un zemūdens cauruļvadu, tostarp gāzesvadu, naftas un naftas produktu cauruļvadu ierīkošanu jūrā.

Lai izveidotu publiski pieejamu uzskaites sarakstu par privātuzņēmumiem un valsts iestādēm, nodrošinot vienuviet pieejamu informāciju, Saeima konceptuāli skatīs grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā.

Tāpat parlaments rītdien otrajā lasījumā lems par vienotu sabiedriskā transporta pakalpojumu sistēmu, kā arī skatīs grozījumus Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumā, kas paredz samazināt administratīvo slogu gan apstrādes uzņēmumiem, gan arī nolietoto transportlīdzekļu īpašniekiem.

Galīgajā lasījumā Saeima lems par atbalstu grozījumiem Ķemeru nacionālā parka likumā, lai izmainītu nacionālā parka funkcionālo zonējumu un izslēgtu no Ķemeru nacionālā parka jūras daļu. Tādējādi tiks novērsti pārpratumi normatīvo aktu piemērošanā, nodalot aizsargājamās Ķemeru nacionālā parka dabas teritorijas sauszemes daļas no aizsargājamās jūras teritorijas.

Saeima rītdien lems arī par iesniegtās kolektīvās iniciatīvas „Saglabāt latu kā Latvijas valūtu” noraidīšanu.

Parlamenta rītdienas sēdes darba kārtībā ir arī divu personu apstiprināšana tiesneša amatā.

7.novembra Saeimas sēdē deputāti lems par triju likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās.

Tāpat Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūgusi iekļaut Saeimas sēdes darba kārtībā grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, lai novērstu situāciju, ka bezmaksas televīzijas apraidē no nākamā gada 1.janvāra paliek tikai sabiedriskās televīzijas kanāli. 

Kopumā Saeimas 7.novembra sēdes darba kārtībā iekļauti 22 jautājumi. Sēdes darba kārtība pieejama http://ej.uz/resn


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde