Saeima pieņem efektīvāku regulējumu „točku” apkarošanai

(31.10.2013.)

Saeima ceturtdien, 31.oktobrī, trešajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot efektīvāku normatīvo regulējumu cīņai pret nelegālā alkohola tirdzniecību.

 Likuma grozījumi paredz mājas vai dzīvokļa īpašnieku sākotnēji rakstveidā informēt par īpašumā konstatētajām nelikumīgajām darbībām ar alkoholiskajiem dzērieniem. Ja gada laikā pēc tam persona savā valdījumā esošajā nekustamajā vai kustamajā īpašumā tomēr vēlreiz būs pieļāvusi nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu, glabāšanu vai realizāciju, viņai varēs piemērot naudas sodu.

 Tādējādi namu īpašnieki vairs nevarēs aizbildināties, ka nezina, ka viņu mājā tirgo nelegālo dziru – tas būs fiksēts rakstiski un no soda izvairīties būs daudz grūtāk. Šobrīd policijai tas ir būtisks šķērslis, lai varētu piemērot naudas sodus.

Administratīvo pārkāpumu kodekss jau patlaban dod tiesības piemērot sodu par telpu nodošanu nelegālā alkohola ražošanai un tirdzniecībai. Taču Iekšlietu ministrijas pārstāvji par likumprojekta virzību atbildīgās Juridiskās komisijas deputātiem iepriekš norādīja, ka ir grūtības pierādīt nodarījuma subjektīvo pusi – respektīvi, ka īpašnieki apzināti ļauj savās telpās tirgot grādīgos dzērienus.

Naudas sods par „točku” darbības pieļaušanu savā īpašumā fiziskajām personām noteikts no 280 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām – no 1400 līdz 7000 eiro.

Ja persona pati savā īpašumā veic nelegālā alkohola tirdzniecību, par to jau patlaban var saukt gan pie administratīvās, gan kriminālatbildības.

Likuma grozījumi paredz arīdzan ieviest sodu nepilngadīgajiem par alkoholisko dzērienu iegādāšanos. Par to varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 35 eiro. Savukārt par atkārotu pārkāpumu paredzēts naudas sods robežās no 35 līdz 70 eiro.

Likuma grozījumi paredz arī virkni citu izmaiņu Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Plānots, ka minētās izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā stāsies spēkā 2014.gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt