Par nodarīto kaitējumu pacientiem kompensēs arī ārstniecības izdevumus

(17.10.2013.)

Pacienti, kuriem ārstniecības laikā veselībai un dzīvībai nodarīts kaitējums, no Ārstniecības riska fonda varēs prasīt kompensāciju arī par ārstniecības izdevumiem. To paredz grozījumi Pacientu tiesību likumā, ko Saeima ceturtdien, 17.oktobrī, pieņēma otrajā lasījumā kā steidzamus.

 Izmaiņas likumā pacientam paredz tiesības prasīt atlīdzināt izdevumus par ārstēšanu, ja tā bijusi nepieciešama, lai novērstu vai mazinātu ārstniecības personas nodarīto kaitējumu pacienta dzīvībai vai veselībai.

Persona varēs prasīt kompensēt izdevumus par konsultācijām pie ārsta, medicīniskajām manipulācijām, diagnostiskajiem un laboratoriskajiem izmeklējumiem, zāļu un medicīnisko preču iegādi un rehabilitāciju.

Maksimālais kompensācijas apmērs par ārstniecības izdevumiem šogad paredzēts 5000 latu apmērā, bet, sākot ar 2014.gadu, tas noteikts 28 460 eiro apmērā. Kompensāciju varēs pieprasīt divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, iesniedzot attiecīgu medicīnisko dokumentāciju, čekus, kvītis un rēķinus.

Ārstniecības riska fondam prasījums būs jāizskata un lēmums jāpieņem sešu mēnešu, bet sarežģītās un apjomīgās lietās – viena gada laikā.

Persona no Ārstniecības riska fonda varēs prasīt atlīdzību par viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu, kā arī par morālo kaitējumu. Maksimālais šīs kompensācijas apmērs būs 100 000 latu.

Ārstniecības riska fonds sāks darbu līdz ar šī likuma spēkā stāšanos.



Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta