Sporta apakškomisijas deputātu uzmanības lokā – valsts budžeta sadalījums sporta nozarei

(24.09.2013.)

Sporta treneru atalgojuma pieaugums, vienotu valsts sporta izlašu formastērpu izveide, finansējuma sadalījums dažādām sporta federācijām - šie un citi jautājumi bija Saeimas Sporta apakškomisijas darba kārtībā otrdien, 24.septembrī, ar Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta un jaunatnes departamenta direktori Ulriku Auniņu-Naumovu diskutējot par plānoto nākamā gada valsts budžeta sadalījumu sporta nozarei.

Nākamgad valsts budžeta finansējums sporta nozarei paredzēts šī gada apjomā. Vienīgās izmaiņas paredzētas attiecībā uz valsts līdzfinansējuma palielinājumu sporta treneru atalgojumam no pašreizējiem 53 procentiem līdz 83 procentiem, ko paredzēts panākt triju gadu laikā. Par šo jautājumu vēl jālemj Ministru kabinetam, deputātus informēja U.Auniņa-Naumova.

Diskutējot par finansējuma pārdali dažādām sporta federācijām, apakškomisijas priekšsēdētājs Ivans Klementjevs vaicāja, vai, lemjot par finansējuma paaugstināšanu vai samazināšanu, tiek vērtēti to darba rezultāti. U.Auniņa-Naumova informēja, ka finansējums tiek pārdalīts pēc tādiem kritērijiem kā federāciju sasniegumi, iesaistītie cilvēkresursi, sportistu individuālie sasniegumi un citiem. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka, neskatoties uz dažādo finansējuma apjomu, visas federācijas saskaras ar līdzekļu nepietiekamību.

Runājot par gatavošanos mūsu valsts sportistu dalībai nākamā gada ziemas olimpiskajās spēlēs, U.Auniņa-Naumova informēja, ka šī gada budžeta ietvaros Latvijas olimpiskajai vienībai papildus jau piešķirti 294 tūkstoši latu, savukārt Latvijas Hokeja federācijai - 119 tūkstoši latu.

Apakškomisijas priekšsēdētājs aktualizēja jautājumu par Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) rīcību olimpiešu sporta tērpu iepirkumā. Par šī iepirkuma procedūras atbilstību tiesiskajam ietvaram ir atbildīga LOK, un izvērtējumu var veikt vienīgi Iepirkumu uzraudzības birojs, informēja U.Auniņa-Naumova. Vienlaikus viņa akcentēja, ka ne vienmēr Latvijas olimpiešu sporta formas bijušas mūsu valsts karoga krāsās. Apakškomisijas sekretārs Dzintars Ābiķis atzina, ka valsts nedrīkst iejaukties biedrību darbībā, taču nepieciešama diskusija ar LOK pārstāvjiem, lai noskaidrotu izvēles pamatojumu.

I.Klementjevs akcentēja arī komisijā vairākkārt diskutēto jautājumu par ministrijas plāniem vienotu sporta formu iegādei visām Latvijas nacionālajām sporta izlasēm. Īpaši būtiski tas būtu tām sporta izlasēm, kas nav pietiekami finansiāli nodrošinātas un kurām nav līgumu ar sporta apģērbu ražotājiem, akcentēja apakškomisijas priekšsēdētājs. U.Auniņa-Naumova pauda, ka sporta nozares pārstāvji ir vienisprātis – vienots Latvijas sportistu tēls veicinātu mūsu valsts atpazīstamību ārvalstīs, taču pagaidām notiek darbs vienīgi pie vienota sporta tērpu logotipa izstrādes.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā