Saeima galīgajā lasījumā atbalsta būtiskas izmaiņas valsts un pašvaldību iepirkumu kārtībā

(20.06.2013.)

Saeima ceturtdien, 20.jūnijā, trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas paredz nodrošināt efektīvāku un pārredzamāku iepirkumu procesu un veicināt preču un pakalpojumu iepirkumu centralizāciju pašvaldībās.

Likuma grozījumi paredz, ka iepirkumu procedūra nebūs jāpiemēro piegādes vai pakalpojumu līgumiem, kuru cena būs zem 30 000 latu līdzšinējo 20 000 latu vietā.

Lai mazinātu birokrātisko slogu, turpmāk pasūtītājam iepirkuma procesā pašam būs jāpieprasa nepieciešamā izziņa par nodokļu parādu neesamību. Līdzšinējais regulējums noteica, ka šāda izziņa jāpieprasa iepirkuma konkursa pretendentam. Tāpat attiecīgais pretendents varēs iesniedzamos dokumentu apliecinājumus un tulkojumus apliecināt kopā, nevis katru atsevišķi, kā tas bija noteikts līdz šim.

Jaunais regulējums arī nosaka pienākumu iepirkuma pasūtītājam publicēt noslēgtos līgumus un to grozījumus savā interneta mājaslapā. Grozījumi paredz, ka informācija būs jāpublicē ne vēlāk kā dienā, kad stājas spēkā attiecīgi iepirkuma līgums vai tā grozījumi. Iepirkuma līguma un tā grozījumu tekstam būs jābūt pieejamam pasūtītāja mājaslapā internetā iepirkuma līguma darbības laikā, bet ne mazāk kā 36 mēnešus pēc līguma spēkā stāšanās dienas.

Likums papildināts ar jaunu normu, ka iepirkuma pasūtītājs nedrīkst noteikt prasības attiecībā uz kandidāta vai pretendenta minimālo darbības laiku.

Likuma grozījumi paredz atļaut atklātā konkursā slēgt līgumu ar vienīgo kandidātu, nevis izbeigt konkursu, kā tas bija līdz šim. Pasūtītājam šajā gadījumā iepirkuma procedūras ziņojumā jāietver pamatojums, ka izvirzītās pretendentu atlases prasības ir objektīvas un samērīgas. Ja pasūtītājs to nevarēs pamatot, iepirkuma procedūra būs jāpārtrauc. Tāpat iepirkuma procedūra būs jāpārtrauc, ja tikai viens kandidāts atbildīs atlases prasībām slēgtā konkursā.

Attiecībā uz piedāvājuma nodrošinājumu grozījumi noteic, ka tā apmēru nosaka, ņemot vērā iepirkuma līgumcenu un līguma priekšmetu, bet ne lielāku par diviem procentiem no paredzamās līgumcenas. Līdzšinējais regulējums paredzēja, ka nodrošinājuma apmērs nedrīkst būt lielāks par 10 tūkstošiem latu.  

Grozījumi arī paredz pienākumu pašvaldībām un to iestādēm noteiktos gadījumos veikt centralizētos iepirkumus un preces vai pakalpojumus iegādāties no centralizēto iepirkumu institūcijām vai ar to starpniecību, ja līgumcena gada laikā attiecīgajā preču vai pakalpojumu grupā pārsniedz 3000 latu.

Tāpat likuma grozījumi precizē iepirkuma kandidāta izslēgšanas noteikumus, Ministru kabineta pienākumus, kā arī terminu skaidrojumus.


 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde