Saeima PSRS un nacisma simbolus aizliedz arī publiskos pasākumos

(20.06.2013.)

Turpmāk aizliegums izmantot bijušās PSRS un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku, tostarp arī stilizētā veidā, attieksies arī uz publiskiem izklaides un svētku pasākumiem. To paredz Saeimas ceturtdien, 20.jūnijā, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

Likums papildināts ar jaunu pantu par vispārīgajiem ar pasākuma norisi saistītajiem ierobežojumiem. Tie nosaka aizliegumu propagandēt karu, slavēt vai aicināt izdarīt noziedzīgus nodarījumus un citus likumpārkāpumus, kā arī izmantot, tostarp stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju simbolus ― sirpi un āmuru līdz ar piecstaru zvaigzni, un rīkoties tādā veidā, kas rada draudus pasākuma dalībnieku vai citu personu drošībai un veselībai.

Tāpat likumā noteikts aizliegums publiska pasākuma laikā vērsties pret Latvijas Republikas neatkarību, teritoriālo nedalāmību, izteikt priekšlikumus par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu, aicināt nepildīt likumus, kā arī sludināt vardarbību, naidu, klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju.

Par šo noteikumu pārkāpšanu personas tiks sauktas pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Likumā noteikts, ka publisks pasākums ir fiziskās vai juridiskās personas plānots un organizēts sabiedrībai pieejams svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākums publiskā vietā neatkarīgi no īpašuma piederības.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt