Saeima atbalsta pārrobežu informācijas apmaiņas ieviešanu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem

(23.05.2013.)

Saeima ceturtdien, 23.maijā, konceptuāli pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz pārrobežu informācijas apmaiņas ieviešanu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

 Šādu regulējumu paredz Eiropas Savienības (ES) direktīva, un līdz šim šāda informācijas apmaiņas kārtība nepastāvēja. Tas nozīmē, ka likuma grozījumi ES dalībvalstu atbildīgajām iestādēm atvieglos sodu piemērošanu autovadītājiem.

Iepriekš par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš norādīja, ka, atbalstot šo likumprojektu, varam būt atbildīgi un sniegt nepieciešamo informāciju par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējiem, kā arī pieprasīt nepieciešamo informāciju no citām valstīm. Piemēram, ja ārvalstu pilsonis Latvijā pārkāps ceļu satiksmes noteikumus, mūsu valsts atbildīgie dienesti varēs pieprasīt datus par transportlīdzekļa reģistrāciju ārvalstīs.

Jaunais regulējums uzliks mūsu valstij pienākumu sniegt informāciju, kā arī atļaus Latvijai pieprasīt ziņas no citām valstīm par tādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem kā ātruma pārsniegšana, drošības jostas un aizsargķiveres nelietošana, luksofora aizliedzošā gaismas signāla neievērošana, transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko un citu apreibinošo vielu ietekmē, braukšanas joslas neatļauta izmantošana, kā arī tālruņa lietošana, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā.

Tehniski iespēju iestādēm piekļūt citas ES dalībvalsts transportlīdzekļa reģistrācijas datiem par automašīnas īpašnieku un turētāju nodrošinās Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs.

Likumprojektā noteikts, ka pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem plānots uzsākt no 2013.gada 7.novembra.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt