Saeima rītdien konceptuāli lems par divu jaunu likumu projektiem

(24.04.2013.)

Saeima ceturtdien, 25.aprīlī, pirmajā lasījumā konceptuāli lems par Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likumprojektu, kas paredz noteikt Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu juridisko statusu, kultūrvēsturisko vērtību, kā arī uzturēšanas, izmantošanas, apsaimniekošanas un finansēšanas kārtību. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu saglabāšanu un to vērtībai atbilstošu cieņas izrādīšanu.

 Tāpat pirmajā lasījumā Saeima rīt lems par Enerģijas dzērienu aprites likumprojektu, kas paredz regulēt enerģijas dzērienu izplatīšanu un reklamēšanu, tostarp ierobežot to tirdzniecību.

Plānots, ka enerģijas dzērienus būs aizliegts pārdot un iegādāties personām, kas jaunākas par 18 gadiem, tos nedrīkstēs pārdot izglītības iestāžu telpās un teritorijā, kā arī piedāvāt par velti nepilngadīgām personām kā dāvanu vai kompensāciju par citas preces iegādi vai pakalpojuma saņemšanu. Tāpat paredzēts, ka enerģijas dzērieni tirdzniecības vietās būs jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem.

Rītdien trešajā galīgajā lasījumā Saeima skatīs grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz noteikt mazākus sodus par formāliem pārkāpumiem nodarbinātības jomā. Lai pastiprinātu cīņu ar nelegālo lombardu darbību, grozījumi APK paredz palielināt sodu par kreditēšanas noteikumu pārkāpšanu. Izmaiņas APK arī pilnveidos tiesību normas, kas paredz atbildību par politisko partiju finansēšanas noteikumu pārkāpšanu.

Tāpat galīgajam lasījumam sēdei ir sagatavoti grozījumi likumā „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību”, papildinot likumu ar mantu sarakstu, kas nav konfiscējamas notiesātajam.

Savukārt otrajā lasījumā Saeimas darba kārtībā ir grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, lai pilnveidotu tā normas atbilstoši ANO Konvencijai par bērna tiesībām. Likumprojekts arīdzan paredz paplašināt fiziskās vardarbības terminu, iekļaujot tajā arī bērna pakļaušanu kaitīgu faktoru, tai skaitā tabakas dūmu, iedarbībai.

Otrajā lasījumā Saeima lems arī par grozījumiem likumā „Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem”, kas nosaka, ka turpmāk visi starptautiskie līgumi tiks sistematizēti un interesentiem bez maksas būs pieejami vietnē www.likumi.lv, un grozījumiem Politisko partiju likumā, paredzot, ka partijas dibinātāju sapulces norisi apliecina zvērināts notārs.

Rītdien parlaments lems arī par vairāku likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās, un to vidū ir deputātu rosinātie grozījumi likumā „Par valsts pensijām”, kas paredz noteikt, ka invaliditātes pensijas vietā piešķirot vecuma pensiju, invaliditātes laikā tiek saglabāta piemaksa par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim, kas saņemta līdz vecuma pensijas piešķiršanas dienai.

Tāpat Saeima lems, vai nodot izskatīšanai komisijās Ministru kabineta iesniegtos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz īstenot pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu satiksmes drošības noteikumu pārkāpumiem. Paredzēts, ka iestādes, kas izskata un izmeklē ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus, varēs piekļūt arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu transportlīdzekļa reģistrācijas datiem – informācijai par transportlīdzekli, tā īpašnieku un turētāju.

Saeimas 25.aprīļa sēdes darba kārtībā kopumā iekļauti 23 jautājumi. Rītdien Saeima arī lems, vai sēdes darba kārtībā iekļaut jautājumu par sastāva apstiprināšanu parlamentārās izmeklēšanas komisijai Ķemeru sanatorijas jautājumā.

Sēdes darba kārtība pieejama: http://titania.saeima.lv/LIVS11/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem