Precizēs likumu, lai Latvija varētu pievienoties antikorupcijas konvencijai

(05.03.2013.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 5.martā, izskatīšanai otrajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli”, kas paredz pilnveidot antikorupcijas regulējumu.

Grozījumi likumā „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” ir priekšnoteikums, lai Latvija varētu pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Konvencijai par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos uzņēmējdarbības darījumos. 

Lai novērstu jebkādu likuma normu nekorektu interpretāciju, turpmāk skaidri un nepārprotami būs noteikts, ka komerciālās uzpirkšanas nolūkos dotie kukuļi ir uzskatāmi par izdevumiem, kas apliekami ar uzņēmumu ienākuma nodokli. Šādiem izdevumiem pieskaitīs materiālās vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumus, kas izlietoti noziedzīga nodarījuma izdarīšanai, tostarp kukuļdošanai valsts amatpersonai, valsts vai pašvaldības iestādes darbiniekam, kurš nav valsts amatpersona, valsts institūciju pilnvarotai personai un privātpersonām.

No līdzšinējā regulējuma jau izriet, ka nodokļu maksātājam nav tiesību saimnieciskās darbības izdevumos uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanai iekļaut arī izdevumus, kas nav tieši saistīti ar nodokļu maksātāja saimniecisko darbību, bet nav tieši noteikta regulējuma materiālā vērtība.

Grozījumu mērķis ir novērst situācijas, kad komercsabiedrības sev vēlamo rezultātu panāk ar kukuļu starpniecību, nevis līdzvērtīgā konkurencē piedaloties kādā no izsludinātajiem konkursiem, teikts par likumprojektu atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavotajā anotācijā.

Paredzēts, ka par Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma grozījumiem galīgajā lasījumā Saeima lems 7.martā. 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī