Aizsardzības komisija noslēdz darbu pie likumprojekta, kas noteiks rīcību ārkārtējās situācijās un izņēmuma stāvoklī

(21.02.2013.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija ceturtdien, 21.februārī, noslēdza darbu pie likumprojekta „Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli”, kas valsts apdraudējuma gadījumā paredz nepieciešamo rīcību, lai nodrošinātu nacionālo drošību.

Likums noteiks kārtību, kā valstī izsludina un atceļ ārkārtējo situāciju vai izņēmuma stāvokli, nodrošina uzraudzību, kā arī valsts iestāžu, fizisko un juridisko personu tiesības un ierobežojumus šīs situācijas laikā.

Paredzēts, ka ārkārtējo situāciju varēs izsludināt valsts apdraudējuma gadījumā, kas saistīts ar katastrofām vai to draudiem un kritiskās infrastruktūras apdraudējumu, ja būtiski apdraudēta valsts, sabiedrības, vides, saimnieciskās darbības drošība vai cilvēku veselība un dzīvība. Savukārt izņēmuma stāvokli − ja valsti apdraud ārējais ienaidnieks, ir izcēlušies vai draud izcelties iekšēji nemieri, kas apdraud pastāvošo valsts demokrātisko iekārtu, valsts suverenitāti vai teritoriālo integritāti.

Plānots, ka ārkārtējo situāciju varēs izsludināt Ministru kabinets (MK) uz noteiktu laiku, bet Saeima apstiprinās vai noraidīs MK lēmumu par ārkārtas situāciju vai izņēmuma stāvokli, kā arī īstenos turpmāko parlamentāro kontroli.

Likumprojekts noteiks arī iedzīvotāju informēšanu par izņēmuma stāvokli, izziņojot to radio, televīzijā, oficiālajā elektroniskajā publikācijā, publicējot pašvaldību mājaslapās un izvietojot informāciju redzamās vietās pie valsts pārvaldes un pašvaldību institūciju ēkām.
 
Kā norāda likumprojekta autori, pašreizējais regulējums nav precīzs un iespējamas dažādas interpretācijas, kas var apdraudēt efektīvu valsts apdraudējuma pārvarēšanu un tā radīto seku likvidēšanu ārkārtējās situācijās, kā arī valsts aizsardzības vadību krīzes situācijās. Patlaban izņēmuma stāvokli un ārkārtējās situācijas regulē Satversme, Nacionālās drošības likums un likums „Par izņēmuma stāvokli”, kuros noteikti Saeimas, Ministru prezidenta, MK un Valsts prezidenta uzdevumi, izsludinot konkrēto tiesisko režīmu.

Komisija šonedēļ izskatīšanai Saeimā trešajā lasījumā atbalstījusi arī grozījumus Nacionālās drošības likumā, kas nodrošinās valsts augstāko amatpersonu un institūciju efektīvu rīcību valsts apdraudējuma gadījumā, kā arī grozījumus Civilās aizsardzības likumā, kas nodrošinās valsts institūciju efektīvu rīcību katastrofu gadījumā, lai tās spētu aizsargāt iedzīvotājus un teritoriju no apdraudējuma situācijas vai tās sekām.

Par likumprojektu „Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli”, grozījumiem Nacionālās drošības likumā un Civilās aizsardzības likumā trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt