Saeima ceturtdien lems par jaunu rīcībspējas regulējumu

(28.11.2012.)

Saeima ceturtdien, 29.novembrī, galīgajā lasījumā lems par apjomīgiem grozījumiem Civillikumā un saistītajos likumos, ieviešot jaunu, starptautiskajām tiesību normām atbilstošu rīcībspējas regulējumu un tādējādi atsakoties no pilnīgas rīcībspējas atņemšanas. Tāpat grozījumi paredz būtiski modernizēt Civillikuma Ģimenes tiesību daļu un risināt problēmas līdzšinējā regulējumā, kas skar laulības noslēgšanu un šķiršanu, laulāto mantiskās attiecības, paternitāti, aizgādnību, adopciju, uzturlīdzekļus un citus ģimenes tiesību aspektus.

Parlamenta sēdes darba kārtība liecina, ka Saeima rītdien galīgajā lasījumā lems par četru jaunu likumu pieņemšanu, kā arī galīgajā lasījumā skatīs grozījumus 15 likumos.

Saeima trešajā lasījumā skatīs Priekšvēlēšanu aģitācijas likumprojektu. Jaunais regulējums noteiks aģitācijas un tās uzraudzības kārtību pirms Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām. Likumprojekts paredz aizliegt priekšvēlēšanu aģitāciju televīzijā 30 dienas pirms vēlēšanām. Tāpat, lai novērstu administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā, 30 dienas pirms vēlēšanām valsts, pašvaldību un to kapitālsabiedrību preses izdevumos nedrīkstēs publicēt intervijas un rakstus par deputātu kandidātiem, personām, kas saistītas ar partijām, kā arī izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus.

Saeima galīgajā lasījumā rīt lems arī par grozījumiem Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz, ka no nākamā gada politiskās organizācijas (partijas) biedra iestāšanās un biedra naudas iemaksu un biedra dāvinājumu (ziedojumu) kopējais apmērs vienai partijai kalendārā gada laikā nedrīkstēs pārsniegt 50 minimālās mēnešalgas līdzšinējo 100 mēnešalgu vietā. Regulējums attieksies arī uz fiziskām personām. Tāpat grozījumi nosaka, ka dāvinājums partijai tiks uzskatīts par pieņemtu, ja partija 60 dienu laikā pēc dāvinājuma saņemšanas to nebūs atdevusi atpakaļ dāvinātājam. Iepriekš partijām lēmums bija jāpieņem 30 dienu laikā.

Galīgajā lasījumā deputāti lems arī par grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, nosakot, ka turpmāk motocikliem, tricikliem un kvadricikliem tehniskā apskate būs jāveic ik pēc diviem gadiem. Likumprojekts arī paredz, ka pirmā tehniskā apskate jauniem transportlīdzekļiem būs jāveic ne vēlāk kā divus gadus pēc reģistrācijas.

Saeimas rītdienas darba kārtībā ir arī izmaiņas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz mainīt sodus par pārkāpumiem ceļu satiksmē un komercdarbībā.

Galīgajā lasījumā Saeima lems arī par jaunu Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumu, kas aizstās 1995.gada likumu „Par pievienotās vērtības nodokli”. Jaunais regulējums paredz īstenot skaidru un saprotamu nodokļu politiku un veidot precīzu un ar Eiropas Savienības tiesību normām saskaņotu nodokļu normatīvo bāzi, novēršot dažādas normatīvo aktu traktēšanas iespējas.

Tāpat Saeima trešajā lasījumā lems par grozījumiem Komerclikumā, kas paredz noteikt tiesas uzlikto komerctiesību ierobežojumu saturu un izpildes kārtību, kā arī iespējas piemērot vienkāršoto likvidāciju.

Lai noteiktu stingrākas prasības ieroču atļauju saņemšanai un ieroču nēsāšanai, Saeima rītdien konceptuāli lems arī par grozījumiem Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā. Grozījumi paredz, ka ieroču atļauju pretendentiem un ieroču īpašniekiem būs jāiziet ne tikai veselības, bet arī atsevišķu psiholoģisko īpašību pārbaude. Tāpat ieroču nēsāšanas atļaujas plānots izsniegt noteiktam termiņam – desmit gadiem.

Darba kārtībā ir arī vairāku valdības, Saeimas komisiju un deputātu sagatavotu likumdošanas iniciatīvu nodošana izskatīšanai komisijās, tostarp likumprojekts, kas paredz valsts atbalstu Otrajā pasaules karā mobilizētajām personām.

Kopumā 29.novembra Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 43 jautājumi.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt