Deputāti ceturtdien lems, vai virzīt izskatīšanai Saeimā jaunu alkoholisko dzērienu pārdošanas kārtību

(10.10.2012.)

Saeima ceturtdien, 11.oktobrī, lems, vai nodot izskatīšanai komisijās grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz pienākumu personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, bez pārdevēja uzaicinājuma uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Ierosinātie grozījumi paredz aizliegt pārdot alkoholu, ja pircējs nevarēs apliecināt savu vecumu.

Paredzēts arī, ka pēc mazumtirgotāja vai uzraudzības un kontroles iestādes pieprasījuma jebkura pircēja pienākums ir apliecināt savu vecumu, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Tāpat ierosinātie grozījumi paredz ierīkot videonovērošanu lielveikalu alkoholisko dzērienu nodaļās. Par pārkāpumiem attiecīgi grozījumi paredzēti arī Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Deputātiem būs jālemj arī par rosināto pensiju likuma izmaiņu tālāko virzību Saeimā, kas paredz diferencēt priekšlaicīgi piešķirtās pensijas apjomu atkarībā no darba stāža, kā arī par Valsts prezidenta iniciatīvu saistībā ar sociālajām garantijām eksprezidentiem.

Rītdienas sēdē Saeima lems arī par konceptuālu atbalstu grozījumiem Gada pārskatu likumā, kas paredz papildu atvieglojumus un atbrīvojumus mikrouzņēmumiem bilances sagatavošanā, kā arī valdības ierosinājumam līdz 2035.gada 31.decembrim pagarināt termiņu, kādā licencētas kapitālsabiedrības un brīvostas pārvaldes ir tiesīgas veiktajiem ieguldījumiem piemērot tiešo nodokļu atvieglojumus.

Tāpat Saeima lems, vai konceptuāli atbalstīt grozījumus pašvaldības likumā, kas paredz atteikties no aizklātiem balsojumiem pašvaldībās, kā arī grozījumus Notariāta likumā, Civilprocesa likumā un Bāriņtiesu likumā, kas paredz atslogot vispārējās jurisdikcijas tiesas no bezstrīdus kārtībā izskatāmām lietām, kā arī izveidot publisko testamentu reģistru.

Otrajā lasījumā rītdien Saeima izskatīs priekšlikumus grozījumiem Krimināllikumā, Kriminālprocesa likumā un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz būtiski reformēt pašreizējo kriminālsodu politiku, sekmējot likumu ievērošanu un atturot notiesātos no atkārotas nozieguma izdarīšanas. Tāpat Saeima lems par priekšlikumiem, lai kriminālsodu politikā noteiktu vienotus aizsardzības standartus un prevencijas pasākumus efektīvākai cīņai pret cilvēku tirdzniecību Eiropas Savienībā un lai paredzētu garāku noilguma termiņu smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem pret nepilngadīgajiem.

Tāpat otrajā lasījumā Saeima rītdien izskatīs priekšlikumus grozījumiem Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas nosaka jaunu aģitācijas un tās uzraudzības kārtību pirms Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām.    Kopumā Saeimas 11.oktobra sēdes darba kārtībā iekļauti 33 jautājumi. 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā